вторник, 2 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.08.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.08.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 01.08.2011 12:04:33 UTC

Обновена 01.08.2011 12:04:33 UTC

В новината със заглавие „Масови убийства в Сирия” вестник Хабер Тюрк пише, че са били организирани мащабни военни операции в 4 града на Сирия срещу противниците на държавния глава Бешар Есад. Вестникът отбелязва, че вследствие на огъня открит от танковете на правителствените сили влезли в градовете Хама, Деир Еззор, Харак и Букамал са загинали 121 души.

Вестник Йени Шафак публикуващ новината по темата със заглавието „Есад преля чашата на търпението на Анкара” съобщава, че вследствие на новините за масовите убийства пристигнали от Сирия външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е отложил посощението си в тази страна и отправил следното послание към администрацията на Дамаск „Подобни операции и упражняването на несъразмерна сила ще доведат до безизходица. Сирийската администрация трябва да осъзнае тази действителност”.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Арабската пролет премина в Израел” съобщава, че демонстрациите в Израел срещу високите цени продължават и че правителството е преминало в действие за вземането на спешни мерки. Вестникът отбелязва, че към демонстрантите искащи оставката на премиера Бенямин Нетаняху в град Бака Ел Гарбие, където са възстанали близо 10 хиляди души са се присъединили и израелските араби.

Вестник Стар предава, че генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд е отбелязал, че всеки трябва да се откаже от употребата на дефиницията „Ислямски тероризъм” и е акцентувал, че е голяма грешка отъждествяването на дадена религия с тероризма. Вестникът сочи, че Ягдланд е предупредил европейските лидери продължаващи да правят крайно десни изявления в рамките на дискусиите за многокултурността, че си играят с огъня.

В новината със заглавие „Дълговата криза в САЩ ще бъде разрешена” вестник Ватан съобщава, че Белият дом и републиканските лидери от Конгреса са постигнали временно споразумение над рамков пакет за разрешаването на дълговата криза в САЩ. Вестникът пише, че рамковият пакет предвижда дълговия таван да бъде увеличен на 2,8 трилиона долара до края на 2012 година.

Вестник Хюрриет отбелязва, че издаваният в Канада вестник "The Star" е публикавал статия коментираща процеса на членството на Турция в ЕС. Вестникът пише, че в коментара на канадския вестник се посочва, че в период, когато Еврозоната е на прага на фалит, турската икономика осъществява бърз растеж. Вестникът предава, че вестник "The Star" е писал, че Турция е излязла от глобалната криза през 2008ма година много бързо без да бъде изпитана потребност от спасителен план за нито един от секторите.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey