вторник, 16 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.08.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат....

Изпратена 16.08.2011 06:54:45 UTC

Обновена 16.08.2011 06:54:45 UTC

Вестник Ватан, в новината озаглавена „последен ултиматум на Дамаск” пише, че вчера министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е организирал пресконференция и е дал на сирийската администрация ултиматум. Давутоглу е подчертал, че по време на посещението в Дамаск като официален представител на Турция, не е давал на сирийската администрация срок за приключване на операциите, а е поискал всички военни операции да бъдат незабавно прекратени. Давутоглу е казал, че първоначално сирийската администрация е предприела стъпки в насоката на препоръките на Турция, изтеглила е танковете си от Хама и е разрешила на чуждестранни журналисти да посетят града, но след това, миналия четвъртък отново е започнала широкомащабни военни операции. Давутоглу е посочил, че за да протече един здравословен процес е необходимо най-напред да се спре кръвопролитието и е отбелязал, че проблемът в Сирия не може да се оцени само като вътрешен проблем.

Вестник Йени Шафак, в новината под заглавие „Вече не остана място за разговори” пише, че външният министър Давутоглу е предупредил за последен път сирийската администрация, която въпреки предупрежденията продължава да пролива кръвта на цивилни граждани и е казал, че ако военните операции в тази страна не бъдат преустановени, ще стане невъзможно да се обсъждат бъдещите стъпки, които трябва да се предприемат за разрешаването на кризата в Сирия.

Вестник Радикал пише в новината озаглавена „300 турски семейства искат да осиновят деца от Сомалия” съобщава, че 300 турски семейства са посетили посолоството на Сомалия и са поискали да осиновят безпризорни деца от Сомалия.

Вестник Сабах пише в новината под заглавието „Корабът на Състраданието” потегля утре от Истанбул”, че продължава товарането на кораби на хуманитарните помощи за Сомалия събрани в рамките на кампанията на Турския Червен Полумесец, Дирекцията по Вероизповеданията и Турската Агенция за Сътрудничество. Вестникът пише, че се очаква първият кораб да потегли утре като подчертава че помощите събрани в Турция за Сомалия и другите африкански страни страдащи от глад, са достигнали стойността от 171 милиона и 500 хиляди лири.

Вестник Йени Шафак пише в новината озаглавена „Кръвопролития в 13 иракски града”, че в редица градове в Ирак вчера са били организирани нападения и са били убити 66 души. В новината се отбелязва, че нападенията са се осъществили в период, в който иракската администрация и САЩ преговарят за оставянето на ограничен брой американски войници в Ирак.

Вестник Миллийет в нована на екологична тема озаглавена „Атмосферата в източното средиземноморие се нажежава” съобщава, че кипърската гръцка част се е договорила с една американска фирма за воденето на търсения на природен газ в източното средиземноморие и че Турция е предупредила по дипломатически канали Вашингтон и е поискала американската фирма да бъде уведомена за позицията на Турция. Вестникът сочи, че кипърските гърци от своя страна търсят подкрепата на САЩ и на Израел по въпроса.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey