сряда, 17 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.08.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.08.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 17.08.2011 11:27:33 UTC

Обновена 17.08.2011 11:27:33 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Афганската армия спаси похитените турци” съобщава, че вчера в резултат на операцията на афганските сили за сигурност са били спасени двама от тримата турски граждани похитени на 28ми юни 2011 година в Джевизджан в Афганистан.

Вестник Хюрриет отбелязва, че кризисната среща на върха между канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Никола Саркози се е провела вчера във френската столица Париж. Вестникът предава, че на срещата на върха е бил отворен пътя за създаването на Съвет за икономическото управление на Еврозоната. Вестникът сочи, че на срещата на върха е било взето решение за въвеждането на данък върху финансовата дейност.

Вестник Сабах в новината със заглавие „5 хиляди палестинци напуснаха Латакия” съобщава, че е тежко положението в град Латакия, където силите на сирийския държавен глава Бешар Есад за първи път от започването на опозиционното движение преди 5 месеца са използвали бойни кораби. Вестникът отбелязва, че броят на жертвите в града, който от 4 дни насам е бомбардиран от два бойни кораба и танкове се е покачил на 35 и че говорител на ООН е съобщил, че 5 хиляди палестинци приютили се в бежанския лагер Рамел, който е подложен на бомбардировки са останали принудени да напуснат лагера.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Нападение с американски безпилотен самолет в Пакистан” съобщава, че 4ма души са загинали по време на нападението на американски безпилотен самолет срещу Северен Везиристан на границата на Пакистан с Афганистан. Вестникът предава че нападението е било осъществено срещу девическо училище в село Мираншах и има и ранени и че в областта Кхибер са били бомбардирани 4 танкера превозващи бензин за силите на НАТО в Афганистан.

Вестник Стар в новината със заглавие „29 хиляди деца починаха за 3 месеца” отбелязва, че Световната банка е оповестила красноречив доклад относно хуманитарната трагедия в Сомалия. Вестникът пише, че в доклада се посочва, че през последните три месеца са починали 29 хиляди деца на възраст под 5 години в Сомалия и близо 600 хиляди деца са под опасност. Вестникът предава, че над 12 милиона души в Африка се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.

РГТ / turkish mass media

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 17.08.2011

Новини за Турция в чуждестранните медии

Изпратена 17.08.2011 07:57:05 UTC

Обновена 17.08.2011 07:57:05 UTC

....В новина поместена в уеб- сайта на американският вестник The New York Times се засяга въпроса за посещението на външния министър Ахмет Давутоглу в Дамаск относно прекратяването на военните операции на сирийската администрация срещу опозиционните демонстранти.

В новината се сочи,че Давутоглу е провел 6- часова среща с държавния глава на Сирия Бешар Есад.На пресконференция в Анкара след тази среща външният министър Давутоглу е заявил,че са разменили възгледите си във връзка със ситуацията и че приоритетната цел на Турция е прекратяването на кръвопролитията.

...Германският вестник Deutsch Türkische Nachrichten съобщава за решението на сирийския лидер Бешар Есад да изтегли танковете и артилерията си от Хама след 10- дневната обсада.В новината се коментира,че това е резултат от проведената среща на външния министър Ахмет Давутоглу с държавния глава на Сирия Бешар Есад с цел прекратяване на военните операции.

Вестникът пише освен това,че от началото на военната операция досега за пръв път е било позволено на журналистите да влязат в града.

....Издаваният на арабски език в Англия вестник Ел Шарк ел Евсат съобщава,че премиерът Реджеп Тайип Ердоган и президентът на САЩ Барак Обама са разговярали във връзка със събитията в Сирия и в изявление от Белия дом е било посочено,че двамата лидери са изразили дълбокото си безпокойство от насилията на сирийското правителство над цивилното население.

Ердоган и Обама са подчертали необходимостта да се даде положителен отговор на законното искане на сирийския народ за преход към демокрацията и са постигнали съгласие относно незабавното прекратяване на кръвопролитията в Сирия.

...Независимият новинарски портал в Германия Deutsch Türkische Nachrichten съобщи,че премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще посети обхванатия от глад и суша кризисен район в Сомалия. Отбелязано бе,че Ердоган ще бъде придружаван от семейството си и външния министър Ахмет Давутоглу и се привлича внимание,че турски хуманитарни експозиции достигат бързо до кризисния район и полагат усилия за осигуряване на дългосрочна помощ за населението на Сомалия.

...Пакистанският вестник The Nation съобщава за посещението на външния министър на Пакистан Нина Раббани Кхар в Турция.Кхар е осъществил първото си посещение в Турция и на съвместна пресконференция устроена с външния министър Ахмет Давутоглу след официалните преговори е било посочено, че двете страни са обсъдили пътищата за разширяване на двустранните отношения и увеличаване на икономическата и търговска дейност.

В новината се сочи също,че гостуващият пакистански министър е заявил,че Турция и Пакистан са стабилизиращи фактори в региона и работят с общата цел за превръщането на трудностите във възможности за осигуряването на по- добро бъдеще за двата народа.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey