понеделник, 22 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.08.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.08.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 22.08.2011 11:39:55 UTC

Обновена 22.08.2011 11:39:55 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Краят на Кадафи” съобщава, че опозицията в Либия е превзела 95% от столицата Триполи, която е последната крепост на държавния глава Муамер Кадафи. Вестникът отбелязва, че правителственният говорител е посочил, че в сблъсъците са загинали 1300 души и че опозицията е превзела Зеления площад в столицата. Вестникът акцентува, че личната гвардия на държавния глава на Либия Муамер Кадафи се е предала, а говорителят на НАТО Оана Лунгеску на свой ред е посочила „Положението в Либия е променливо. Ставаме свидетели на свалянето на режима на Кадафи”.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Сейфюлислям бе заловен” съобщава, че преходният национален съвет на либийската опозиция отстоява, че синовете на Кадафи –Сейфюлислям и Мухамед са били заловени. Вестникът сочи, че председателят на преходния съвет на Либия Мустафа Абдюлджелил е казал, че са проверили достоверността на новините за залавяното на Сейфюлислям и че са дали нареждане да се отнасят добре с него за да може да бъде изправен пред съда.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Наводнения в Индия” отбелязва, че 47 души са загинали в наводненията в индийския щат Западен Бенгал. Вестникът акцентува, че наводненията в Индия причинени от мусонните дъждове и повлияли 15 области са предизвикали тежки материални щети и че десетки хиляди души са останали принудени да напуснат домовете си и над 67 хиляди души са се приютили в 423те бежански лагери построени в областта.

Вестник Ватан съобщава, че Турция, която е протегнала ръка за помощ за гладуващото население на Сомалия е построила болница в лагера Ходан и е изпратила 21 членен екип от лекари полагащи усилия да спасят живота на сомалийците. Вестникът предава, че турските лекари, които ежедневно преглеждат средно по 500 души са посрещани много топло от сомалийския народ и че в болницата на лечение се намират предимно деца с тежка травма поради глада и сушата и че болницата е с капацитет за оказването на всякаква лекарска намеса с изключение на провеждането на сложни операции.

Вестник Йени Шафак „Младежкият отбор на Турция по волейбол за девойки е световен шампион” отбелязва, че на финала на Световния шампионат по волейбол за девойки, отбора на Турция е победил отбора на Китай с резултат 3 на 0 гейма и е станал световен шампион за първи път в историята си.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey