вторник, 30 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.08.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.08.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 30.08.2011 10:29:38 UTC

Обновена 30.08.2011 10:29:38 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Нека двойния ни празник бъде честит” съобщава, че днес Турция ще отпразнува два празника, а именно националния Празник на победата и религиозния празник Рамазан байрам. Вестникът предава, че двойния празник ще бъде отпразнуван с различни мероприятия във всяко едно кътче на страната.

Вестник Заман в новината със заглавие „Празничните облекла ще бъдат от Турция” пише, че на този празник духа на турския народ ще бъде с народа на Африка. Вестникът припомня, че празника Рамазан байрам е време, когато властват обичта и толерантността, когато биват зарадвани бедни и нуждаещи се с подаръци и помощи и че тази година духа на турския народ ще бъде с народа на Сомалия. Вестникът предава, че турският народ и през празника ще продължи помощните кампании за гладуващото население на Африка.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Заминава за Сомалия в името на мира” съобщава, че Кани Торун, който е един от основателите на организацията „Лекари на света” и който бе назначен за посланик на Турция в Могадишу ще започне длъжност след празника Рамазан байрам. Вестникът пише, че Торун, който е казал „Ще направим всичко, което е по-силите ни за прекратяването на гражданската война продължаваща в областта” и е изразил убеждението, че в противен случай ще възникнат сериозни проблеми при доставката на помощите и при реализирането на инвестициите.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Невероятно откритие в Черно море” отбелязва, че Мюкеррем Шахин и екипът му водещи изследоватейлски дейности във връзка с водородната енергия са успели да добият водореден газ при обработката на сереводородната вода взета от дъното на Черно море. Вестникът предава, че според доклада на изследователите настоящия потенциал на Черно море е в състояние да посрещне 100 годишните нужди на областта от електрическа енергия.

Вестник Заман в новината със заглавие „САЩ бяха подготвени, но въпреки това загинаха 21 души” пише, че ураганът Катрина, който преди 6 години бе отнел живота на над хиляда и 800 души и бе нанесъл щети за 80 милиарда долара е дал горчив урок на САЩ. Вестникът отбелязва, че администрацията на президента Барак Обама, която обяви мобилизация приди урагана Айрин този път е взела мерки за възпрепятстване на нарастването на човешките и материалните щети.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey