петък, 26 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.08.2011

Теми от днешната турска преса

Изпратена 26.08.2011 08:47:52 UTC

Обновена 26.08.2011 08:47:52 UTC

...Вестник Стар в новина озаглавена "Ердоган даде урок на света"съобщава,че премиерът на Сомалия Абдивели Мухамед Али е казал,че с посещението си в Сомалия придружаван от семейството си,премиерът на Турция Ердоган е показал на света че всеки може да отиде в Сомалия.Сомалийският премиер е изказал също благодарността на сомалийския народ към турския народ и правителство за оказаната помощ.

Вестникът сочи също така думите на Али,че Сомалия не се състои единствено от столицата Могадишу и че и в други райони е налице държавен авторитет и е поискал от турските хуманитарни организации да насочват помощите си и към тези райони.

...Вестник Йени Шафак съобщава,че в програма на частен телевизионен канал външният министър Ахмет Давутоглу е направил важни изявления относно Сирия. Според новината,Давутоглу е казал че взетите мерки за разрешаването на проблема със сигурността в Сирия не са оставили възможност за реформи и в последното си посещение е разговарял часове наред по този въпрос със сирийския лидер и че Турция е изчакала с търпение прекратяването на операциите..Давутоглу е подчертал че тази безизходица продължава и Сирия час по скоро трябва да излезе от нея и че Турция е готова за всякакъв вид сценарий .

..Вестник Милийет в новина озаглавена "Войниците издирват педя по педя Кадафи"съобщава,че опозиционните сили са превзели почти изцяло столицата Триполи и сега предлагат награда от милион и 700 хиляди долара за залавянето на Кадафи.

НАТО и британски войници предвождат операциите на опозиционните сили за издирването на Кадафи,разузнавателни самолети на НАТО осигуряват разузнавателна информация на опозицията и продължават нощните си атаки срещу привържениците на Кадафи,пише вестникът.

....Вестник Сабах под заглавието "Първият ден от стачката -стълкновение с полицията" съобщава за схватките възникнали в Чили между полицията и студентите в първият ден от обявената двудневна стачка.Ранени са били 36 души и 350 са били арестувани. Според новината,някои политически партии,студентски организации и синдикати са започнали демонстрации през изтеклите дни които са прерастнали в стачка и че събитията в Сантяго не стихват.Полицията е използвала сълзотворни бомби срещу студентите нападащи с тояги и камъни.Демонстрантите настояват за конституция и социално осигуряване и подобряване на образователната и здравна системи.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey