събота, 20 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.08.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 20.08.2011 07:39:40 UTC

Обновена 20.08.2011 07:39:40 UTC

Днешните турски вестници са дали широко място на посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в столицата на Сомалия Могадишу.

Вестник Хабер Тюрк, в новината озаглавена „Послание за хуманност”, отбелязва, че премиерът Ердоган е видял на място трагедията предизвикана от сушата и глада в Сомалия и че е дал обещанието да построят на първия етап полева болница, и след това нова, напълно обзаведена болница. Вестникът сочи, че премиерът Ердоган е казал-тук е мястото, където се изпитва хуманизмът на човечеството.

В новина по темата, вестник Радикал пише, че премиерът Ердоган, който посети Сомалия с 200 членна делегация, е поискал подкрепа от западния свят. В новината се отбелязва, че посещението на премиера Ердоган в Сомалия, която е напускана дори от хуманитарните организации с довода че няма сигурност, е било окачествено от световните медии като едно историческо събитие-прецедент и усилие за привличането на света към трагедията в тази страна.

В новина на вестник Стар озаглавена „Решението на Нетаняху относно извинението е погрешно”, съобщава, че израелският вестник Хаарец е окачествил като погрешно решението на израелския премиер Нетаняху да не се извиняват на Турция, и е поискал премиерът да преразгледа това свое решение и след оповестяването на доклада на ООН, да потърси пътища за нормализирането на отношенията с Турция.

Вестник Хюррийет, в новина на икономическа тема пише, че въпреки протестите на Германия, която ползва заеми с ниски лихви, Комисията на ЕС е предприела първата стъпка към пускането на пазара на общи Евро облигации. В новината пише, че комисията е започнала да подготвя доклад във връзка с резултата от пускането на тези облигации, които ще се назовават Евробонове, и сочи, че членът на комисията отговорен за икономическите въпроси Оли Рен е подчертал, че тези обилгации ще стабилизират позицията на еврото.

Вестник Хабер Тюрк, в новина също на икономическа тема, е засегнал събитията на борсите в света. В новината пише, че и вчера е имало рязко падане на индексите на борсите в Лондон, Франкфурт, Париж и Ню Йорк и че тези борси са насочили вниманието си към оповестените от Рен Евробонове. В новината се подчертава, че за разлика от световните борси, вчера индексът на борсата в Истанбул е реализирал ръст от 2,1 процента.

Вестник Ватан съобщава, че премиерът на Китай Уен Шиабао е казал, че вярват в това, че американската икономика ще се възстанови и отбелязва, че това послание, сочещо, че американските облигации ще съхранят ценността си, е било с голямо значение за пазарите в света.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey