четвъртък, 25 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.08.2011

Темите в днешната турска преса

Изпратена 25.08.2011 08:58:34 UTC

Обновена 25.08.2011 08:58:34 UTC

...Вестник Хабер Тюрк в новина озаглавена "Милион и триста хиляди долара награда" съобщава,че след овладяването на контрола над Триполи опозиционните сили са обявили награда за залавянето на избягалия либийски лидер Муамер Кадафи.Лидерът на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдюлджелил е заявил,че в сраженията са били пленени приблизително 600 войници от силите на Кадафи и че войната ще свърши едва след заляването на Кадафи.

Той е обявил също така,че тези от приближените на Кадафи които помогнат за залавянето или ликвидирането му ще бъдат амнистирани,а тези които го доведат жив или мъртъв ще получат награда от милион и триста хиляди долара.

...Вестник Хюрийет в новина под заглавието "Да си вземе урок от Либия"съобщава,че на 1 септември в Париж ще бъде обсъдена ситуацията в либия след 42 годишното властване на Муамер Кадафи.Вестникът сочи,че френският президент Саркози е направил изявлението че операцията ще продължи до залавянето на Кадафи. Според новината, Саркози на пресконференция е отправил предупреждение към сирийския държавен глава Бешар Есад с думите "Да се надяваме,че Сирия ще си вземе поука от събитията в Либия.И сирийският народ има право на свобода".

...Вестник Сабах в новина озаглавена "И арабските страни признават вече Преходния национален съвет" пише,че Бахрейн Ирак Оман и Мароко са признали Преходния национален съвет като официален представител на либийския народ.

Вестникът сочи,че е привлякло внимание обстоятелството че и Бахрейн,където демонстрациите бяха потушени с насилие, също е признал опозиционния съвет.Вестникът пише,че за да признаел опозиционното правителство в Либия Алжир настоява да получи извинение заради обвинението че поддържа Кадафи.

...Вестник Радикал съобщава под заглавието "САЩ обявиха ядрена тревога",че земетресението от 5.8 в щата Виржиния е предизвикало неочаквани щети и че след трусовете ураганът Ирен е нанесъл втори опустошителен удар на ядрената централа Норт Анна,където е било обявено извънредно положение и са били закрити два реактора поради спиране на електрозахранването.

Щата Виржиния за последен път бе претърпял земетресение с подобна величина през 1879 година и че централата е с издръжливост за земетресение със сила 6.2.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey