четвъртък, 4 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.08.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.08.2011 Г.

Почти всички днешни турски вестници са публикували по първите си страници новините за съдебния процес на сваления държавен глава на Египет Хюсню Мубарек и за продължаващото масово клане в Сирия.

Изпратена 04.08.2011 08:09:48 UTC

Обновена 04.08.2011 08:09:48 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Мубарек бе изправен пред съда” съобщава, че сваленият държавен глава на Египет Хюсню Мубарек, чиято 30 годишна власт приключи вследствие на протестните демонстрации през месец февруари тази година, вчера е бил изправен за първи път пред съда. Вестникът отбелязва, че Мубарек е бил вкаран в съдебната зала на болнично легло, което е било сложено в специално изградена в залата клетка с решетки. Вестникът пише, че Мубарек е пледирал, че е невинен и е отхвърлил обвиненията за извършване на корупция и за умишленото избиване на демонстрантите.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Мубарек отхвърли предложението на Израел за политическо убежище” предава, че бившият израелски премиер Бинямин Бен Елиезер е предложил на сваления държавен глава на Египет Хюсню Мубарек да му предоставят политическо убежище в Израел, но че Мубарек е отхвърлил въпросното предложение.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Танковете влязоха в град Хама” пише, че броят на убитите в град Хама през последните 4 дни се е покачил на 200 души. Вестникът сочи, че сирийските сили за сигурност, които от края на седмицата до днес държат под обсада град Хама и го подлагат на бомбардировки, вчера са влезли на площад Оронтес. Вестникът предава, че хиляди хора са започнали да бягат от града, където са прекъснати телефоните и интернета.

Вестник Сабах съобщава, че са започнали да „валят” помощи за Сомалия, където 11 милиона души живеят на прага на смъртта поради глада и сушата. Вестникът отбелязва, че генерланият директор на Турския червен полумесец е посочил, че кораби натоварени с хуманитарни помощи ще потеглят на път за Африка.

Вестник Заман публикува новината по темата със заглавието „Протегнете ръка за помощ през този свещен месец” и акцентува, че не трябва да забравяме страните в Африка и главно Сомалия, които са засегнати от бедствен глад.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Сбогом на Шампионската лига” пише, че турския футболен отбор Трабзонспор, който в среща от елиминациите за Шампионската лига бе победен от португалския Бенфика не е имал шанс и на срещата реванш приключила с голово равенство от 1 на 1, с което Трабзонспор е загубил шанса си да играе в Шампионската лига.

РГТ / http://turkishmassmedia.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey