сряда, 10 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.08.2011

Преглед на новините по страниците на някои от високотиражните турски вестници...

Изпратена 09.08.2011 07:08:56 UTC

Обновена 09.08.2011 07:08:56 UTC

Днешната турска преса е отразила на заглавна страница основно събитията в Сирия и се е спряла на предстоящото посещение на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу в Дамаск.

Вестник Заман, в новината под заглавието „Вниманието е насочено към визитата на Давутоглу в Дамаск” отбелязва, че днес турският външен министър ще осъществи критично по своето значение посещение в Сирия и сочи, че това посещение се следи с внимание и от цялата международна общественост. В новината пише, че Давутоглу ще разговаря със сирийския държавен глава Бешар Есад, ще му предаде наставленията на „братската и приятелска Турция” и ще поиска да се сложи крайна насилията над цивилни граждани. Вестникът подчертава, че с това посещение ще стане ясно дали добрите отношения между двете страни ще бъдат съхранени и че по всяка вероятност, то ще простави началото на нов период в двустранните връзки.

В новина по темата вестник Йени Шафак съобщава, че поради взаимните изяления, атмосферата между Турция и Сирия се е нажежила преди посещението на външния министър Ахмед Давутоглу в Дамаск и че вчера Анкара е станала арена на усилени контакти. Вестникът сочи, че на заседанието председателствано от премиера Ердоган са присъствали началникът на генералния щаб армейски генерал Неждет Йозер, външният министър Давутоглу и министъра на отбраната Исмет Йълмаз и подчертава, че и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е потърсила външния министър Давутоглу и е обсъдила с него проблема със Сирия.

В новината озаглавена „Прекратете кръвопролитията и се постарайте да убедите не нас, а народа си”, вестник Стар съобщава, че по време на посещението си в Дамаск външният министър на Турция Ахмед Давутоглу ще предаде на сирийския държавен лидер Бешар Есад посланието, че трябва да спре кръвопролитията и да убеди сирийския народ по въпроса за реформите. Вестникът сочи, че това посещение ще изиграе определяща роля и за оформянето на новата позиция на Турция и на международната общественост по въпроса.

Вестник Миллийет, в новината озаглавена „И Саддам бе казал Не” пише, че днешната среща на Давутоглу в Дамаск със сирийския държавен глава Бешар Есад наподобява усилията на Турция положени през 2003та година за убеждаването на иракския лидер Саддам Хюсеин.

Вестник Заман в новината озаглавена „Флотата потегли” пише, че турския народ е дал урок по хуманност на международната общност, която си затваря очите пред изправената на ръба на гладната смърт Африка. В новината пише, че в рамките на кампанията подеда от Дирекцията по вероизповеданията, Турския Червен Полумесец и Турската Агенция за сътрудничество за кратко време са били събрани 50 тона хуманитарни помощи. В новината пише, че вчера пакетите с хранителни продукти и други материали от първа необходимост са били натоварени на два товарни самолета на Турските Авиолинии и са отлетели с церемония организирана на летище Есенбога за Сомалия.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 09.08.2011

Обзор на новините за Турция в чуждите медии...

Изпратена 09.08.2011 12:07:49 UTC

Обновена 09.08.2011 12:07:49 UTC

Предлагаме ви преглед на коментарите и новините за Турция заели място по страниците на чуждестранните медии през изтеклия едноседмичен период.

Високотиражният японски икономически ежедневник Нихон Кийзаи Шимбун проведе репортаж с президента на Република Турция Абдуллах Гюл. Вестникът публикува репортажа под заглавието „Възходът на Турция; към регионално лидерство” и помести коментара че Туриця привлича внимание със следваната специфична дипломация. В репортажа си президентът Гюл засяга външнополитическите цели на Турция и прави преценка на „Арабската Пролет” в страните от Близкия Изток и Северна Африка. В репортажа Гюл заявява че целят дза укрепят отношенията си с всички страни и народи тъй като това изискват политическите и икономически интереси на Турция, но някои групи не осъзнават това и отправят несправедливи критики. Президентът Гюл се спира и на събитията в Сирия и ги окачествява като много трагични, подчертавайки че е ясна необходимостта от провеждането на реформи в тази страна. На въпроса относно процеса на членство на Турция в ЕС и реакцията на някои страни във връзка с присъединителните й преговори, президентът Гюл подчертава, че Турция е част от Европа и продължава уверено процеса си на интеграция с ЕС.

Гръцкият вестник То Вима, в новината озаглавена „Трябва ни един Ердоган” засяга дейността на премиера Ердоган. Вестникът пише, че Ердоган е съумял да спаси Турция от Международния Валутен Фонд, да привлече чуждестранните инвеститори, да постигне невероятен икономически растеж и да превърне Турция във важен икономически и политически актьор на международната арена.

В програма излъчена по радио Гласът на Германия по повод 50тта годишнина от началото на преселването на турците в Германия, бе дадено място на жизнения път и успехите постигнати от турци живеещи в тази страна. В предаването бе представен проектът воден съвместно от германското министерство за изследвания и образование и турско-германската индустриална и търговска палата в Кьолн, за подготовката на книга, в която ще бъде дадено място на 100 турски бизнесмени и учени от турски произход, постигнали големи успехи в Германия. Отбелязано бе, че в книгата, която ще бъде от 350 страници и ще бъде пусната в печат през месец септември, ще бъдат поместени уводни статии на президента на Турция Абдуллах Гюл и президента на Германия Кристиян Вулф. В края на програмата бе посочено, че книгата ще бъде представена на обществеността по време на посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл през месец септември в Германия.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey