петък, 19 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.08.2011

Новините в турската преса

Изпратена 19.08.2011 11:54:45 UTC

Обновена 19.08.2011 11:54:45 UTC

...Вестник Заман съобщава ,че на заседанието на Съвета за национална сигурност са били очертани рамките на новата концепция в борбата с тероризма и е било подчертано, че без да се правят отстъпки от законодателството и демокрацията е възможно провеждането на борбата с тероризма по ефикасен и решителен начин.

В изявлението направено след заседанието бе посочено,че е бил отправен апел към всички приятелски и съюзнически страни и на първо място съседните страни,да поемат отговорностите си за преустановяването на външната помощ за терора и привържениците на терористичната организация и за проява на конкретно сътрудничество. В новината се сочи,че на заседанието са били обсъдени и проблемите в Сирия и Ирак и липсата на храна и проблемите със сигурността в Сомалия.

..Вестник Стар в новината си озаглавена " И Есад спря"съобщава,че сирийският лидер Бешар Есад е уведомил ООН че прекратява операциите.Това положение е предизвикало "предпазливо задоволство" в Анкара,която непрекъснато е предупреждавала Есад да преустанови операциите.Говорителят на външното министерство Селчук Юнал е заявил...,чухме новината и следим внимателно.Да се надяваме че ще изтегли всички подразделения и ще сложи край на операциите...." .

Вестникът отбелязва също така,че американският президент Обама и лидерите на Великобритания,Франция и Германия един след друг са призовали Есад да подаде оставка и че Вашингтон е замразил имуществото на Дамаск в САЩ. В писменото изявление на външния министър на ЕС Катрин Ештън е бил използван изразът "Есад загуби законността си в очите на сирийския народ и според ЕС вече трябва да се оттегли от властта",сочи вестникът.

...Вестник Йени Шафак в новина под заглавието "Турция е най сигурното пристанище в инвестициите" предава изявленията на министъра на икономиката Зафер Чаглаян.Чаглаян е заявил,че страните от ЕС увеличават вниманието си към Турция ,която представлява едно от най сигурните пристанища за чуждестранните инвестиции.

Вестникът пише,че Чаглаян е уведомил,че през първата половина на тази година е отбелязан 92 процентен ръст в притока на директните чужди инвестиции в сравнение със същия период на предходната година.

...Вестник Сабах в новина озаглавена "Ще увеличим кредитната оценка на Турция" предава изявлението на директора на международната кредитна агенция Даконг в Китай ,че от 2001 година насам Турция прилага по успешен начин програмите за преструктуриране и стабилност в икономиката и са преценили отново кредитната оценка на Турция и са налице положителни сигнали за евентуално увеличаване на оценката.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey