понеделник, 15 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.08.2011

Преглед на новините по страниците на турпските вестници...

Изпратена 15.08.2011 07:26:29 UTC

Обновена 15.08.2011 07:26:29 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Заман. Вестникът пише, че хуманитарните помощи събрани в рамките на кампанията на Дирекцията по Вероизповеданията са започнали да пристигат в Сомалия. В новината се сочи, че миналата седмица за тази страна бяха отлетели два товарни самолета с помощи събрани с кампанията на Дирекцията по Вероизповеданията, Турския Червен Полумесец и Турската Агенция за Сътрудничество и че скоро ще потегли и първият кораб с хуманитарни помощи. Вестникът подчертава, че се очаква утре за Сомалия да потегли и „Корабът на Състраданието” и че на церемонията организирана по случая, вице-премиерът Бекир Боздаг е казал, че трагедията в Сомалия няма да свърши само с един кораб с помощи и че ще положат усилия, за да намерят трайно разрешение на проблемите на тази страна. Вестникът пише, че една полуразрушена болница в Сомалия е била реставрирана и пусната в експлоатация от лекари изпратени от една турска неправителствена организация.

Вестник Сабах пише, че сирийската администрация е наредила на сирийската армия да потуши бунта в пристанищния град Лазкийе и че след съботния рейд на танкове, вчера жилищните квартали са били бомбардирани от сирийски бойни кораби. Вестникът сочи, че по време на стълкновенията в Лазкийе са били убити 23ма души. В новината пише, че се очаква Съветът за Сигурност на ООН да обсъди в четвъртък положението в Сирия и подчертава, че според информирани източници в течение на пет месечните вълнения в Сирия са били убити 2 хиляди и 150 души, от които хиляда 744 цивилни.

Вестник Йени Шафак, в новината озаглавена „Аселсан в лигата на гинатните” пише, че фирмата Аселсан, която е една от важните военни конструктори в Турция, е съумяла да влезе в списъка на най-големите в света фирми работещи в сферата на отбранителната индустрия. В новината се подчертава, че американското списание на военна тема „Дифънс Нюз” е публикувало списък, в който Аселсан е бил поставен на 80то място сред 100те най-големи фирми на отбранителната индустрия в света. Вестникът пише, че Аселсан цели през предстоящия период да заеме място сред 50те най-големи военни фирми в света.

Вестник Стар, в новината озаглбавена „Екологичните технолотии са на Измирското Изложение” съобщава, че на 8ми септември за 80ти пореден път ще бъде открито Измирското Интернационално Изложение и че фирмите планират да представят тази година на посетителите екологичните технологии за добив на електроенергия, пречистване на вода спестяване на вода и рециклация. В новината се подчертава, че в рамките на изложението ще бъде организирана и конференция на която ще се обсъдят пътищата за разрешаването на екологичните проблеми причинявани от големите градове.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey