неделя, 21 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.08.2011

Обзор на новините ппо страниците на турските вестници...

Изпратена 21.08.2011 07:41:35 UTC

Обновена 21.08.2011 07:41:35 UTC

По страниците на днешната турска преса, продължават широко място да заемат новини във връзка с посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Сомалия.

Вестник Радикал съобщава, че завръщайки се от Сомалия, вчера премиерът Ердоган е провел заседание с представители на неправителствените и държавни организации, събиращи и изпращащи помощи за Сомалия и е подчертал, че Турция трябва да окаже помощ на населението в четирите краища на страната. Вестникът предава думите на Ердоган, че много страни не изпращат свои представители, за да координират доставката на хуманитарни помощи, с довода, че в Сомалия не е гарантирана сигурността им, но Турция ще продължи да оказва активна помощ и че словото, което ще произнесе на сесията на Общото Събрание на ООН през месец септември, ще бъде на тема кризата в Сомалия.

Вестник Хюррийет пише, че посещението на премиера Ердоган в Сомалия, отново е поставило на дневен ред започналия постепенно да се забравя от международната общност проблем със сушата и прехраната в тази страна. Вестникът сочи, че агенция Ройерс е съобщила, че Ердоган е първият премиер от страна извън Африка, който е посетил Сомалия за последния 20 годишен период. В новината се предават и думите на един сомалиец за британския вестник Гардийън-Оказва се, че турците са много по-загрижени за нас от другите мюсюлмани и турският народ ни се притече на помощ в трудните за нас дни.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че Русия е подготвила един гигантски проект предвиждащ построяването на 106 километров железопътен тунел под Беринговия проток, който ще свързва Русия с американския щат Аляска. В новината се отбелязва, че с приключването на проекта, който ще възлезе на 99 милиарда долара и ще бъде реализиран за срок от 15 години, ще стане възможно да се пътува с влак от Лондон до Ню Йорк.

В новината озаглавена „Турската Индустрия иска да повиши имиджа си” вестник Миллийет пише, че Министърът на науката, индустрията и технологиите Нихат Ергюн е съобщил, че се предприемат стъпки, за запазването на патентните права на изобретенията създадени в Турция, и че за целта се предвижда проектантството да бъде превърнато в професионален клон и в училищата да се осигурят възможности, за разгръщането на способностите на учениците в тази сфера.

В новина на икономическа тема вестник Хабер Тюрк пише, че в рамките на усилията за преодоляване на икономическата криза, Гърция е взела решение да закрие държавната телевизия и радио. В новината се отбелязва, че правителственият говорител Илас Мосиалос е подчертал, че в рамките на проекта за реорганизация в държавните медии, ще бъдат приети и други драстични мерки.

Вестник Ватан, в новина на спортна тема озаглавена „Девойките на финала” съобщава, че женският младежки волейболен отбор на Турция, който е европейски шампион, е победил Сърбия с три на два гейма и днес ще играе в 17 часа и 30 минути с отбора на Китай за световната титла.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey