четвъртък, 18 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.08.2011

Новините в днешните турски вестници

Изпратена 18.08.2011 08:55:50 UTC

Обновена 18.08.2011 08:55:50 UTC

...Вестник Сабах в новина озаглавена "Целта е Кандил"съобщава,че след думите на премиера Р.Т.Ердоган във връзка с терора,че са необходими "...не приказки, а действия..." турските бойни самолети след една година отново са устроили трансгранична въздушна операция в Северен Ирак.В продължение на три часа са били бомбардирани обекти на терористичната организация ПКК в Кандил, Зап, Метина и Харкук и с бомби с лазерно управление са били унищожени много ракетни установки.В новината се сочи,че участвалите в операцията 12 бомбардировачи след успешно изпълнената задача са се завърнали в базите си към 24.00 часа.

....Вестник Йени Шафак в новина под заглавието "Във всяка наша хапка имат право и сомалийските деца" съобщава,че на заседанието на Организацията за Ислямско сътрудничество в Истанбул на тема Сомалия премиерът Ердоган е заявил,че човечеството полага голям изпит и че и децата от Сомалия имат право на човешки живот.

Според новината,в словото си Ердоган споменавайки за изпит по хуманизъм е подчертал,че той е валиден не само за децата в Сомалия,а за цялото човечество.През този изпит преминават всички цивилизации,държавите, високоразвитите страни ,групировки като Г-20 и страните с национален доход на глава от населението по 20 хиляди,30 хиляди,40 хиляди долара. Вестникът освен това сочи,че напомняйки за мобилизацията в Турция във връзка със Сомалия Ердоган е уведомил че е била събрана парична помощ над 200 милиона лири.

...Вестник Милийет съобщава,че е бил изтрелян първият турски наблюдателен космически спътник РАСАТ, проектиран и изработен изцяло с национални възможности от Изследователския институт за космически технологии ТЮБИТАК.

Същият вестник в новина озаглавена "Десетки хиляди души протестираха корупцията" съобщава за многохилядната демонстрация в индийската столица Ню Делхи.Броят на събралите се демонстранти в подкрепа на 74 годишната Анна Хазаре,която започна гладна стачка срещу корупцията в Индия е достигнал 60-70 хиляди души и според наблюдателите, демонстрациите могат да прерастнат в общо движение срещу правителството след забавянето на икономическия растеж и повишаването на цените в Индия.

.... Вестник Радикал на икономическата си страница съобщава под заглавието „Спря двигателят на Европа",че след Франция и втората силна икономика на еврозоната Германия е отбелязала ръст само 0.1%.Вестникът сочи,че този слаб капацитет на Германия е повлиял отрицателно върху еврозоната и през втората четвърт е бил отбелязан общ ръст 0.2%.Според икономистите данните за икономическия растеж на САЩ са предизвикали по голямо разочарование отколкото негативните новини от Германия и Еврозоната.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey