сряда, 24 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИ ПЕЧАТ 24.08.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИ ПЕЧАТ 24.08.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 24.08.2011 10:44:18 UTC

Обновена 24.08.2011 10:44:18 UTC

Вестник Сабах съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е осъществил второто за този месец посещение в Бенгази след като либийската опозиция превзе столицата Триполи. Вестникът отбелязва, че външният министър е оповестил, че приоритетите на Турция за напред са следните „Възстановяването на свободна и демократична Либия; Развяването на новия национален флаг на Либия в международните учреждения и съхраняването на единството сплотеността и териториалната цялост на страната”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Щабът му е разрушен из основи” съобщава, че вчера либийската опозиция е превзела президентския дворец в Триполи символ на 42 годишния режим на Муамер Кадафи. Вестникът предава, че Кадафи и семейството му не са били в президентския дворец по време на нападението и акцентува, че опозиционерите са се снимали пред паметника „Златния юмрук” символизиращ съпротивата срещу американското въздушно нападение през 1986та година и че позлатения автомат Калашников на Кадафи е сред разграбените от двореца предмети.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че натискът на сирийската опозиция над държавния глава Бешар Есад се е засилил след свалянето на режима на либийския лидер Муамер Кадафи. Вестникът предава, че вчера в редица градове в страната опозицията се е изсипала по улиците на протести срещу Есад. Вестникът пише, че сирийските сили за сигурност са преминали в настъпление и че по време на инцидентите в град Хама силите за сигурност са открили огън при което са загинали 7 души. Вестникът сочи, че в отговор на събитията Есад е одобрил законодателното решение за местната власт.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Делото срещу Щраус Кан бе прекратено” съобщава, че са били снети обвиненията за сексуално посегателство повдигнати срещу бившия председател на МВФ Доминик Щраус Кан. Вестникът предава, че в доклада подготвен от прокурорите се акцентува, че показанията на обвинителката са противоречиви и че обвинителката е ненадежна личност.

РГТ / turkish mass media

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 24.08.2011

Новини

Изпратена 24.08.2011 10:20:54 UTC

Обновена 24.08.2011 10:20:54 UTC

...Италиянският вестник Corriere Della Sera помества новина за посещението на премиера Р.Т.Ердоган в столицата на Сомалия Могадишу.В новината се сочи,че премиерът е бил придружаван от съпругата си,дъщеря си и външният министър Ахмет Давутоглу и че целта на посещението е изключителното внимание което проявява Турция към страдащата от мизерия суша и епидемия от холера Сомалия,където всяка минута умира по едно дете.

....А в новина на издаваният на френски език в Канада вестник Le Journal de Quebec се съобщава за извънредното заседание на Организацията за ислямско сътрудничество проведено в Истанбул във връзка с помощите за Сомалия.Отбелязва се,че външният министър Ахмет давутоглу подчертавайки усилията на ислямския свят за ефикасно разрешение на трагедията в Сомалия, е казал че турското посолство в Могадишу,което бе закрито поради проблеми със сигурността през 1991 година,ще бъде открито отново.

....Осведомителната агенция France 24 в едно свое предаване се спря на събитията в Сирия и отношенията между Турция и Сирия.Посочено бе,че многократно Анкара е предприемала диалог с Дамаск на дипломатическа и политическа платформа за прекратяването на операциите. А по въпроса за икономическите санкции дошли няколко пъти в дневния ред на международната общност,Турция е възразила предвид евентуалните вреди които ще претърпи сирийският народ.

...В интернет сайта на Саудитския вестник Arab News бе поместена новина под заглавие "Извисяваща се сила",в която се съобщава за посещението на президента Абдулах Гюл през изтеклите дни в Джиде.Подчертава се,че отношенията между двете страни от дълго време насам протичат на великолепно равнище.Вестникът пише,че Турция изпълнява ролята на локомотив на мира и благоразумението в района си и че целите на Турция и Саудитска Арабия относно мира в региона са еднакви.

....Издаваният в Германия вестник Deutsch Türkische Nachrichten прави коментар за икономиката на Турция.Отбелязва се че в сравнение със същия период на 2010 година през първото тримесечие на 2011 година турската икономика е отбелязала изключетелен растеж от 11 %,което доказва че е най бързо развиващата се икономика в света.

....Италианският вестник La Stampa съобщава,че Турция официално е поставила кандидатурата си за домакин на олимпийските игри през 2020 година. Лично премиерът Ердоган е обявил кандидатурата на Турция като е заявил,че значението на спорта и Олимпийските игри е много важно за ТУрция предвид приноса за световния мирен строй.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey