сряда, 3 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.08.2011 Г.

ИЗВАДКИ ОТ ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 03.08.2011 Г.
Обзор на някои от по-интересните новини във връзка с Турция публикувани в чуждестранните вестници.

Изпратена 03.08.2011 13:56:28 UTC

Обновена 03.08.2011 13:56:28 UTC

Основна тема на издаващият се в Азербайджан вестник Експрес е официалното посещение на Премиера Реджеп Тайип Ердоган в Азербейджан през миналата седмица. Вестникът пише, че по време на официалните разговори Турския Премиер Ердоган и Президента на Азербайджан Алиев са обсъдели всички аспекти на двустранните отношения и са обменили мнения по регионални и международни въпроси от взаимен интерес. В новината пише, че Премиерът Ердоган след преговорите е направил изявление, в което е подчертал, че второто си посещение в чужбина след сформирането на 61.вия правителствен кабинет е осъществил в Азербайджан и че с Президента Алиев са дискутирали двустранните отношения. Азербайджанския вестник Експрес пише дословно казаното от Премиера Ердоган: „Отдаваме голямо значения на създадения между двете страни Висш Съвет за стратегическо сътрудничество.Първото заседание на съвета ще се проведе в Турция”. В новината на вестника се отбелязва, че Президентът на Азербайджан Илхам Алиев в изявлението си след срещата е изтъкнал, че двете страни споделят еднакви възгледи по обсъдените въпроси и добавил: „ Фактически това трябва да е така.Защото историческите и културните корени, които ни сближават са толкова обширни и дълбоки, че те играят голяма роля за по-нататъшното развитие на отношенията между Турция и Азербайджан.” „Еврозоната е на прага на фалит, а турската икономика се развива бързо” в новина с това заглавие Канадския Вестник Стар коментира процеса на членството на Турция в ЕС. Вестникът пише, „ ЕС в продължение на дълги години заявяваше, че Турция не принадлежи на Европа, тъй като е много голяма и бедна страна и коментира „Но днес, дълговата криза доведе еврозоната на прага на фалита, а растежът на турската икономика е забележителен” . „ Турция излезе най-бързо от глобалната криза през 2008 година, по-бързо от Канада и без да получи спасителен пакет за нито един от секторите и Турция, която е 17.тата по големина икономика в света има за цел да стане 10 та по големина икономика” пише канадският вестник Стар. „Въпреки всичко това, ЕС не приема Турция, която през 1996 година влезе в Митническия съюз и продължава присъединителните преговори от 2005 година насам и поставя неразумни искания пред нея ” коментира Канадският вестник. Израелският вестник Йерусалим Пост сочи, че Израелският Министър на отбраната Ехуд Барак е коментирал поставеното от Турция условие Израел да се извини за жертвите от атаката над Мави Мармара на 31 май. В новината се сочи,че Барак е направил това изявление след срещата си с Американските компетентни лица, които искат подобряването на отношенията между Турция и Израел. Вестникът сочи, че Барак е изтъкнал, че са готови да коментират въпроса за поднасяне на извинение на Турция заради проблемите възникнали в резултат на атаката над флотилията на 31 май и е наблегнал на приоритета за подобряване на отношенията с Турция.

:::

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.08.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 03.08.2011 12:35:16 UTC

Обновена 03.08.2011 12:35:16 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Есад продължава да своеволства” съобщава, че репресиите и насилията срещу опозицията в Сирия продължават. Вестникът отбелазва, че в сблъсъците избухнали в първия ден на свещенния за мюсюлманите месец Рамазан са загинали още 24 души, че ООН е заседавал извънредно, а ЕС е замразил имуществото на сирийския министър на отбраната Али Хабиб и е въвел ограничение на пътуванията му.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Русия, ще предотврати налагането на санкции на Сирия” съобщава, че външното министерство на Русия е отбелязало, че ще подкрепи евентуална резолюция на Съвета за сигурност на ООН заклеймяваща Сирия, но че е против налагането на санкции на тази страна посредством резолюция на Съвета за сигурност. Вестникът сочи, че државният секретар на САЩ Хилари Клинтън е отправила призив към сирийския държавен глава да прекрати незабавно клането на невинни хора, а към Съвета за сигурност на ООН да премине в действие.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Гладът може да се разпространи” отбелязва, че ООН е съобщило, че съществува опасност бедствения глад в Африка, който до днес отне живота на десетки хиляди души да се разпространи в още 6 области на Сомалия. Вестникът предава, че председателят на заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос е посочил, че ако не бъде взет под контрол глада в Сомалия, който миналия месец бе засегнал две области в страната може да се разпространи в още 5 или 6 области.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Израел предприе стъпка за възобновяване на мирните преговори” съобщава, че израелската телевизия Канал 2 в новина позоваваща се на израелско компетентно лице е отбелязало, че израелският премиер Бенямин Нетанюху е готов да седне отново масата за преговори с палестинците вземайки за база границите на страната от 1967ма година. Вестникът сочи, че компетентното лице е казало, че причината за приемането на това условие е желанието на Израел да възпрепятства палестинците, които се готвят през месец Септември да направят постъпка за пълноправно членство в ООН.

Вестник Ватан в новината със заглавие „13 милиона туристи за 6 месеца” съобщава, че според информацията публикувана в интернет страницата на министерството на културата и туризма броят на чуждестранните туристи посетили страната в периода от месец януари до месец юни 2011 година е с 12,58% повече в сравнение със същия период на миналата година. Вестникът пише, че през този период най-голям брой туристи в Турция са пристигнали от Германия, Русия, Великолритания, Иран, България, Франция, Грузия, Холандия, Сирия и Гърция.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey