петък, 5 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.08.2011

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 05.08.2011 07:35:55 UTC

Обновена 05.08.2011 07:35:55 UTC

Вестник Ватан пише, че вчера са били оповестени решенията взети по време на заседанията на Висшия военен съвет. Вестникът предава, че до 2015та година новият началник Генералния щаб на Турция е армейски генерал Неждет Йозел. Вестникът отбелязва, че повишенията на 36 генерала и адмирала и на 49 офицера, решенията във връзка, с които бяха взети от Висшия военен съвет ще бъдат валидни от 30 август 2011 година.

Вестник Ватан пише, че след оповестяването на новите командни кадри, е била проведена среща на върха по въпросите на сигурността под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът отбелязва, че на срещата на върха, на която са участвали началника на Генералния щаб армесйки генерал Неждет Йозел, командващия Сухопътните сили Хайри Къвръкоглу и командващият Жандармерията Бекир Кальонджу и шефа на турската разузнавателна служба МИТ Хакан Фидан е бил обсъден въпроса за борбата срещу терора.

В новината със заглавие „29 хиляди деца починаха от глад” вестник Йени Шафак съобщава, че близо 2 милиона души избягали от гражданската война и глада в Сомалия и приютили се в Кения са засегнати от глада. Вестникът отбелязва, че през последните три месеца в областта са починали 29 хиляди деца от глад. Вестникът сочи, че външният министър Ахмет Давутоглу е казал, че следят от близо трагедията в Африка и че в края на месец август ще излезе на обиколка в страните от Африка.

Вестник Стар в новина по темата пише, че на 15ти август от Турция на път за Сомалия ще потегли кораб натоварен с 4 тона хуманитарни помощи за гладуващите в Сомалия, Кения и Етиопия.

Вестник Йени Шафак съобщава, че в рамките на операциите на сирийската армия в град Хама само вчера са били убити 45 души. Вестникът отбелязва, че града е бил превърнат в бойно поле и че хиляди цивилни граждани са избягали от града. Вестникът пише, че в отговор на декларацията на Съвета за сигурност на ООН порицаваща сирийската администрация за насилията и репресиите, сирийският държавен глава Бешар Есад е останал принуден да ратифицира законопроекта предвиждащ преминаването към многопартийна система.

Вестник Хюрриет предава, че след задълбочаването на икономическите проблеми в Гърция, Ирландия, Португалия и Италия, ЕС е преминал в действие и че в писмо до лидерите на 27те страни членки на ЕС председателят на комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу е отправил призив за разширяването на мехаминизмите за икономическа отбрана, тъй като кризата не е единствено криза на Еврозоната, а на целия Съюз.

Вестник Миллиет съобщава, че турският футболен отбор Бурсаспор в среща от 3тия елиминационен тур на Лига Европа е победил Гомел с резултат 3 на 1 и се е класирал за плейофите.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey