сряда, 31 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 31.08.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 31.08.2011 Г.

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с празничния възторг царящ в страната по повод мюсюлманския религиозен празник Рамазан байрам и 30ти август-националния празник на победата.

Изпратена 31.08.2011 08:01:37 UTC

Обновена 31.08.2011 08:01:37 UTC

Вестник Заман съобщава, че в първия ден от мюсюлманския религиозен празник Рамазан байрам празнуван с възторг от Турция е имало наплив от посетители в джамиите. Вестникът отбелязва, че чуждестраните мюсюлмански туристи намиращи се на посещение в Истанбул са предпочели да кланят празничния намаз в джамията Султанахмет. Вестникът пише, че в проповедта, която е дал след празничния намаз директорът на дирекцията по вероизповеданията Мехмет Гьормез е казал, че празника е надежда за цялото човечество.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Турските доброволци зарадваха сомалийците на празника” съобщава, че турскте доброволци, които в името на оказването на помощ на гладуващото население на Сомалия са посрещнали празника на хиляди километра разстояние от домовете си са зарадвали сомалийските деца с подаръци и сладкиши.

Вестник Заман предава, че държавният министър и вицепремиер на Турция Али Бабаджан е посрещнал празника Рамазан брайрам в Комотини в Гърция, а външният министър Ахмет Давутоглу в босненската столица Сараево.

Вестник Хабертюрк съобщава, че президентът Абдуллах Гюл на церемонията в Генерлания щаб по повод 30ти август празника на победата и ден на турската армия е приел празничните поздравления в качеството си на главнокомандващ на Турция. Вестникът отбелязва, че преди церемонията в Генерлания щаб правителственните и военните компетентни лица са посетили мавзолея на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Предупреждение от Меркел” съобщава, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е предупредила, че страните, които не вършат необходимото за намаляването на дълговете си няма да може да получат подкрепата на страните от Еврозоната.

Вестник Стар отбелязва, че фондация „Еврика” е обявила Турция за „Изгряващата звезда” на програмата поради значението, което отдава на научно-исзледователските дейности. Вестникът пише, че Турция е една от 7те страни в управителния съвет на фондация „Еврика” и че в периода 2012-2013та година Турция ще поеме мандатното председателство на фондацията.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 31.08.2011 Г.

Предлагаме ви обзор на някои от по-интересните новини във връзка с Турция публикувани в чуждия печат.

Изпратена 31.08.2011 08:03:37 UTC

Обновена 31.08.2011 08:03:37 UTC

Британският медиен концерн BBC съобщава за посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и семейството му в Сомалия през свещенния за мюсюлманите месец Рамазан. BBC отбелязва, че премиерът Ердоган е посетил тази мюсюлманска страна за да акцентува на необходимостта от задълбочаване на борбата срещу глада. Британският медиен концерн акцентува, че от близо 20 години насам Ердоган е първият лидер извън страните от Африка посетил сомалийската столица Могадишу. BBC предава думите на премиера Ердоган „Трагедията, на която е сцена Сомалия е тест за цивилизацията и нза съвременните ценности” и посочва, че Турция ще построи магистралата на летището в Могадишу, ще ремонтира една болница и ще построи училища и водни кладенци.

Британският вестник „Файненшъл Таймс” сравнява икономиките на Турция и Унгария. В коментара на вестника се отбелязва, че Унгария с настоящеия си брутен вътрешен продукт е една от страните в региона възстановяваща се най-бавно и че най-важното събитие е обезпечаването на положителна текуща сметка благодарение на нарастналия износ на страната. „Файненшъл Таймс” коментира, че отрицателните черти на унгарската икономика са растящите жилищни кредити и ниското вътрешно търсене. Престижният икономически вестник отбелязва, че Турция противно на Унгария е подобрила икономическото си положение от периода преди кризата и с брутния си вътрешен продукт от първото полугодие на 2011та година е станала една от най-бързо растящите икономики в света. „Файненшъл Таймс” пише, че турският народ не е изправен пред проблем с жилищните кредити и че Турция почти няма валутни дългове. Британският вестник посочва, че Турция със своя брутен вътрешен продукт е в много по-долбро положение от Унгария по отношение на финансовия стабилитет.

Германският вестник „Тагесанцайгер” отбелязва, че от 2002ра година насам Турция е уловила среден икономически ръст от 7%, постигнат е бил съществен резултат в борбата срещу инфлацията, банките функционират здравослвно, което и дава важен коз.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey