петък, 2 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.09.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 02.09.2011 06:49:09 UTC

Обновена 02.09.2011 06:49:09 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Йени Шафак, озаглавена „Доклад на ООН поощряващ убийството”. В новината се отбелязва, че докладът на ООН относно израелското нападение срещу кораба „Мави Мармара” е заел място по страниците на американската преса, още преди да бъде официално оповестен, и че в него се подчертава, че израелските войници, убили девет цивилни турци, са открили огън при самоотбрана. В новината пише, че в доклада от 105 страници се оказва подкрепа на израелската блокада на Ивицата Газа, предизвикала хуманитарна криза в областта, и че активистите, опитали се да пробият тази блокада са били оценени като лица, които може би имат връзки с терористите.

В новината озаглавена „Всичко за нефта” вестник Сабах пише, че Парижката среща на високо равнище за Либия е била засенчена от дискусиите относно либийския нефт. В новината пише, че е било планирано на срещата да бъде обсъден въпросът с покриването на спешните нужди на либийската опозиция, но срещата е била засенчена още в самото начало от разпространяването на новините, че непосредствено след избухването на бунта на опозицията, Франция се договорила с опозицията да получи 35 процента от либийския нефт, в замяна на осигуряването на помощ и подкрепа. В новината се отбелязва, че френският външен министър Ален Жюпе е отбелязал, че не е осведомен за подобно споразумение и че и Преходния Национален Съвет на Либия също е опровергал тази новина. В новината се съобщава, че на конференцията е било решено да бъдат освободени 15 милиарда от замразените финансови средства на Муамер Кадафи.

Вестник Радикал пише, че Муамер Кадафи е от скривалището в което се укрива своите привърженици да продължат съпротивата. Вестникът съобщава, че в звукозаписа излъчен по сирийския спътников канал Арраи, Кадафи е казал, че дори и да не чуват гласа му, привържениците му трябва да продължат съпротивата. Вестникът сочи, че Кадафи също така е подчертал, че между НАТО и опозицията са възникнали разногласия и е казал, че няма да се предава и че ще продължи да се съпротивлява.

Вестник Стар, в новината озаглавена „Оставката-протест на главния прокурор на Хама” съобщава, че главният прокурор на град Хама, който е един от центровете на сирийската опозиция, е подал оставката си в знак на протест срещу изтезанията и насилията на които са подложени привържениците на опозицията и на разстрелите без съд и присъда.

Вестник Заман, в новина на икономическа тема озаглавена „Износът напредва към 130 милиарда долара” сочи, че Турция е пред постигането на нов рекорд в износа. Вестникът пише, че според данните за месец август износът е нараснал с 28,89 процента в сравнение с износа за същия месец на миналата година.

Вестник Заман се е спрял на успеха на турския национален отбор по баскетбол. Вестникът сочи, че на европейското първенство по баскетбол провеждащо се в Литва, след победата на Португалия, турският национален отбор е победил и Великобритания с резултат 90 на 61. В новината пише, че днес турските баскетболисти ще излязат на третата си среща от група „А” с отбора на домакина Литва.

РГТ /turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey