петък, 16 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.09.2011

Темите в днешните турски вестници

Изпратена 16.09.2011 12:11:01 UTC

Обновена 16.09.2011 12:11:01 UTC

Посещението на Премиера Реджеп Тайип Ердоган в Египет-първата спирка от обиколката му в Северна Африка, където се изживява „Арабската пролет” е на водещи позиции във всекидневния печат.

„ В Египет послание за демокрация” в новина с това заглавие вестник Хабер Тюрк пише, че в Кайро Премиерът Ердоган се е срещнал с Палестинския лидер Махмуд Аббас и сочи, че Ердоган е казал на палестинския лидер „ ще се постарая да убедя САЩ.„

Вестник Радикал в новина със заглавие „От Египет Ердоган отправи послание към Сирия” съобщава, че в изявление пред египетския журналист Фехми Ел Хювейди, Премиерът Ердоган е заявил, че са изпаднали в песимизъм от практиките на Сирийската администрация и от пролятата кръв и е казал дословно: ” чухме много приказки, но на практика няма нищо”.В същата новина се съобщава, че след приключване на визитата си в Египет, Ердоган е отпътувал за Тунис, откъдето ще премине в Либия.

Вестник Хюррийет съобщава, че посещението на Турския Премиер Реджеп Тайип Ердоган в страните от „Арабската пролет” предизвика силни реакции в Западните страни, вследствие на което Френския Президент Никола Саркози е взел изненадващо решение да посети Либия.В новината се сочи, че Никола Саркози, който е предводител на военната намеса на НАТО в либийския конфликт , днес заедно със Премиера на Великобритания Дейвид Камерън ще посети Либия.

„ Европа още повече иска Турция” в новина с това заглавие вестник Ватан сочи, че според допитване, проведено от Германския фонд Маршал с по 1000 души, в 12 страни членки на ЕС и в САЩ, през последната година с 10 % се е увеличил броя на гражданите, които гледат положително на членството на Турция в ЕС.Вестникът пише, че най-голяма е подкрепата на Румъния с 48 %, следвана от САЩ с 34 %, подкрепата на Швеция и Италия е с 33 %, на Холандия с 30 %, на Испания с 29 % и на Англия с 25 %.

Същият вестник помества новина със заглавието „Първата крилата ракета на Турция” в която съобщава, че първата турска крилата ракета, която попада точно в целта с инфрачервени лъчи, бе изложена на Международното изложение за отбранителна и военна екипировка ДЕСИ.

В новината се отбелязва, че турската крилата ракета може да лети с всякакъв вид бойни глави и е високоточно оръжие, което поразява право в целта.

„Турска пролет в Сомалия” в новина с това заглавие вестник Йени Шафак отбелязва, че лошата съдба на Сомалия, където ежедневно умират по десетки деца започна да се променя с помощта на Турция.В новината се сочи, че Турция е изпратила оборудване за анестезия в най-голямата болница в столицата Могадишу и че болницата е била обновена с помощта на Турция и се подчертава, че Турската агенция за сътрудничество и развитие ТИКА е изградила водни кладенци, а Турския червен полумесец предотврати смъртните случаи.Вестникът съобщава, че по улиците на Могадишу, където Премиерът Ердоган по време на посещението си на 19 август беше казал: „ Аз не съм видял такова нещо” започнаха да се продават храни и дрехи.

Вестник Миллийет в спортната си страница съобщава за успеха на Трапзонспор, който поднесе голяма изненада в първите мачове в Шампионската лига. Трапзонспор победи Интер с 1:0 в Милано.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey