сряда, 28 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.09.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.09.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 28.09.2011 08:29:13 UTC

Обновена 28.09.2011 08:29:13 UTC

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Първият турски боен кораб” съобщава, че първият боен кораб на Турция „Хйбелиада” конструиран изцяло от турски инженери и с турска технология вечера с церемония, в която са участвали президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган е бил прададен на Турските военноморски сили. Вестникът отбелязва, че президентът Гюл е казал „Горди сме, че днес тези кораби, които преди купувахме от други страни се конструират от наши инженери и техници”, а премиерът Ердоган е казал „Турция вече се нареди сред 10те страни в света проектиращи и конструиращи бойни кораби. Докато икономиката ни напредва с уверени стъпки към реализацията на целите си и Турция играе лидерската роля за обезпечаването на мира, преминахме важен праг и в отбранителната индустрия”.

Вестник Ватан съобщава, че сваления либийски лидер Муамер Кадафи все още е в Либия и е готов да умре като мъченик. Вестникът сочи, че в изявлението излъчено от местна радио станция в Бени Велид, Кадафи е отбелязал „Героите се съпротивляваха и загиваха като мъченици. Наш ред е и ние да загинем като тях”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „4ма военнослужещи на НАТО бяха ранени” предава, че 4ма военнослужещи на НАТО са били ранени при сблъсъци с косовските сърби в района на граничен пункт „Ярине” на границата между Сърбия и Косово. Вестникът пише, че единият от военнослужещите, чието положение е тежко е бил транспортиран в болница с военен хеликоптер.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че на плейофа на Европейския шампионат по волейбол турският женски национален отбор е победил Испания с резултат 3 на 0 гейма. Вестникът пише, че на четвърт финала Турция ще играе с Русия.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 28.09.2011

Новини за Турция в чуждите медии

Изпратена 28.09.2011 07:49:41 UTC

Обновена 28.09.2011 07:49:41 UTC

..Германският вестник Mitteldeutsche Zeitung съобщава за посещението на президента Абдулах Гюл в Германия миналата седмица по официалната покана на германския президент Кристиян Вулф.

На вечеря в Берлин в чест на президента Гюл, германският президент Вулф е заявил, че ЕС трябва да провежда присъединителните преговори с Турция по справедлив и с перспективен край начин.За да протекат успешно преговорите е необходимо Турция да положи усилия и да изпълни всички задължителни условия и да докаже конкретно, че е готова за пълноправното членство" е казал Вулф.

Вестникът сочи,че двамата президенти са акцентували на целта за непрекъснато задълбочаване на политическите и икономически отношения между двете страни.

.....А германският вестник Rheinische Post в новината си относно посещението на президента Гюл съобщава за подписаният договор за предотвратяване на двойното данъчно облагане между Турция и Германия.

....Френската осведомителна агенция AFP в една своя новина се спря на проведената среща в Ню Йорк между премиера на Турция Р.Т.Ердоган и американския президент Барак Обама.Вестникът отбеляза,че след разговора Обама е окачествил пред журналисти Турция като голяма съюзническа страна в състава на НАТО и е благодарил на Ердоган за дейността в Афганистан.

В новината се сочи,че американският президент освен това се е спрял на умиротворителната роля изиграна от Анкара относно Либия и арабските бунтове и е казал,че турският лидер е проявил голяма решителност по много въпроси като установяване на демокрацията.

...Светът се нуждае от Турция". Под това заглавие канадският вестник National Post съобщава,че Турция притежава открита,задълбочена и динамична демокрация.Като съюзник в НАТО Турция е поемала важни мисии в Афганистан и Босна, по време на Либийската операция е изпратила помощи и санитарен кораб, приютила е сирийците, избягали от вътрешните размирици.

В новината се привлича внимание върху икономическия растеж и непрекъснатата модернизация на Турция и се коментира,че в присъединителния процес към ЕС е изпълнила успешно всички критерии на съюза.

...Издаваният на арабски език в Англия вестник Ел Шарк Ел Евсат пише за достигнатият етап в резултат на започнатите от Кипърската гръцка част сондажни дейности в Средиземно море.Съобщава се и за подписаното от Турция и ТРСК споразумение за проучване и сондиране на петрол и природен газ в Средиземно море.Договорът за ограничаване на териториалния шелф е бил подписан в Ню Йорк от премиера Ердоган и президента на ТРСК Дервиш Ероглу,сочи вестникът. .

...Вестник Witzenhäuser Allgemeine се спира на развитието на турската икономика. Вестникът отбелязва,че с регистриран изключителен икономически растеж Турция е счупила един след друг забележителни рекорди.Вестникът привлича вниманието,че брутният национален продукт и националния доход на глава от населението в Турция през последните години почти са се удвоили.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey