неделя, 18 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.09.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 18.09.2011 06:56:19 UTC

Обновена 18.09.2011 06:56:19 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Миллийет озаглавена „Изпратихме два самолета с помощи за Либия”. В новината пише, че Дирекцията за извънредни ситуации и природни бедствия към Министерския Съвет е съобщила, че за Либия са били изпратени два военни транспортни самолета с 22 тона продукти от първа необходимост. В новината се отбелязва, че по време на посещението си в либийския град Мисрата, премиерът Ердоган е получил сведенията, че в град Бени Велид има десет хиляди души, които се нуждаят от спешна хуманитарна помощ, и че след завръщането си в Турция е наредил незабавно да бъдат изпратени двата самолета с хуманитарни помощи.

Вестник Йени Шафак, в новината под заглавието „Турция превърна германското общество в многокултурно” пише, че в изявление за германския вестник Зюддойче Цайтунг, направено в навечерието на визитата на президента на Турция Абдуллах Гюл в Германия, президентът на Германия Кристиан Вулф е подчертал, че емигрантите от Турция са допринесли за превръщането на германското общество в многокултурно и отворено за света общество и че според него, е налице един огромен потенциал за още по-силното разгръщане на двустранните отношения. Вулф е казал, че е важен фактът, че Турция може да се превърне в модел за арабските страни, които свалиха тоталитарните режими, и е подчертал, че Турция е доказателство за това, че няма конфликти между демокрацията и ислямската религия.

Вестник Сабах се е спрял на успеха постигнат от две туркини на изборите в Дания. Вестникът отбелязва, че на проведените в Дания общи парламентарни избори, две кандидатки от турски произход са били избрани за депутатти в датския парламент.

Вестник Ватан, в новина на икономическа тема озаглавена „Няма пари за лекарства” отбелязва, че държавните болници в Гърция са станали неспособни да погасяват дълговете си към фармацевтичните фирми и съобщава, че швейцарската фирма „Рош” е прекратила доставката на лекарства за гръцките болници.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey