сряда, 21 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.09.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.09.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 21.09.2011 11:40:59 UTC

Обновена 21.09.2011 11:40:59 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Съвместно ще се борим срещу терора” съобщава, че на срещата между премиера Реджеп Тайип Ердоган и президента на САЩ Барак Обама в Ню Йорк са били отправени конкретни послания срещу терора. Вестникът отбелязва, че Обама е заклеймил терористичното нападение в турската столица Анкара отнело живота на 3ма души и причинило раняването на 34 души, предал е съболезнованията си и е казал на Ердоган „Съвместно ще се борим срещу терора”.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Среща на върха по въпросите на тероризма” пише, че по време на срещата между Ердоган и Обама, която бе очаквана с нетърпение от цял свят са били обсъдени въпросите със Сирия, Арабската пролет, противоракетния щит, Палестина, а така също и напрежението между Турция и Израел и терора.

Вестник Заман в новината със заглавие „Кредитния рейтинг на Турция бе повишен” съобщава, че международните рейтингови агенции са повишили кредитния рейтинг на Турция, където бе отбелязан рекорден ръст на работна заетост докато Европа и САЩ се борят с кризи. Вестникът предава, че кредитната агенция Стандарт енд Пуърс е повишила кредитния рейтинг на Турция от ВВ на ВВВ. Вестникът отбелязва, че това решение е редизвикало оживление на пазарите и борсата е закрила деня с увеличение от 5,1 %, а цената на долара се е понижил на 1,76 турски лири.

Вестник Заман съобщава, че въпроса със започването на сондаж от кипърските гърци в Средиземно море въпреки всички предупреждения е бил поставен на дневен ред на мирните преговори в Кипър. Вестникът предава, че министърът на енергетиката на Турска Република Северен Кипър Сунат Атун е казал „Става ясно, че са поели всички рискове”.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Антентат срещу Рабани” отбелязва, че бившият държавен глава на Афганистан Бурхаденддин Рабани стана жертва на атентат. Вестникът отбелязва, че се отстоява, че по време на нападението Рабани е водел преговори с двама членове на Талибани и че все още не е добило конкретност дали нападението е било осъществено от един от двамата талибани. Вестникът предава, че по време на нападението Масум Станекзаи-съветник на държавния глава на Афганистан Хамид Карзаи е бил тежко ранен.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 21.09.2011

Новини за Турция в чуждата преса

Изпратена 21.09.2011 07:14:59 UTC

Обновена 21.09.2011 07:14:59 UTC

Световната преса отдели огромно внимание на обиколката на премиера Р.Т.Ердоган в страните изживяващи т.н.”Арабска пролет”.

...Египетския вестник Ел Ахрам отбелязва,че Ердоган и придружаващата го делегация са били посрещнати с голям възторг в Египет и са провели срещи с председателя на Върховния съвет на египетските въоръжени сили маршал Хюсеин Тантави и с египетския премиер Исам Шереф.В новината се сочи,че двете страни са подписали споразумения и протоколи обхващащи сътрудничество във всички области.

...Туниският вестник La Presse de Tunisie помества новина,в която съобщава че премиерът Ердоган на пресконференция след срещата си с премиера на преходното правителство на Тунис Бежи Саид Ессебси е заявил,че Турция ще положи усилия за увеличаване на търговския обмен с Тунис, ще поощри турските предприемачи да вложат инвестиции в Тунис и ще проучи възможностите за двустранно сътрудничество в различни области. Ердоган е казал,че опитът на Турция в сферата на туризма ще бъде споделен с Тунис.

...Германската сведомителна агенция „Дойче Веле” в уеб- сайта си помести новина озаглавена ..Посещение на приятелите..Ердоган е в Триполи"В новината се засяга посещението на премиера Ердоган в Либия,последната спирка от арабската му обиколка.Съобщава се че Ердоган е бил посрещнат на летището от председателя на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдюлджелил,който е заявил, че взимат за пример турската демокрация и благодари на Турция за оказаната икономическа и медицинска помощ. В новината се отбелязва също така,че Ердоган е казал че турското правителство ще продължи помощите за Преходния наицонален съвет.

...Турската икономика продължава растежа си " .Под това заглавие издаваният в САЩ вестник The Wall Street Journal съобщава че във втората четвърт на тази година Турция е отбелязала 8.8% икономически ръст и е надхвърлила очакванията и че продължава славата си на „извисяващ се тигър на Евразия”.

... The Wall Street Journal в друга своя новина озаглавена "Приток на туристи в Турция" пише,че броят на пристигащите туристи в Турция се увеличава непрекъснато.Според сведения на специалисти от сектора , хотелите в Истанбул са с пълна заетост и много зали за конференции в града още от сега са резервирани за мероприятия през следващата година.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey