вторник, 6 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.09.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 06.09.2011 06:44:34 UTC

Обновена 06.09.2011 06:44:34 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Хюррийет. Вестникът се е спрял на изявленията на директора на израелската централна банка Стенли Фишер-турската икономика е много по-силна от израелската и прекъсването на търговските отношения с бързо развиваща се и растяща Турция ще бъде катастрофа за Израел. В новината пише, че и председателят на федерацията на израелските търговски палати Уриел Лин също е отбелязал, че разрастването на кризата с Турция ще коства скъпо на израелската индустрия.

Вестник Ватан, в новина по същата тема пише, че бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт е подчертал, че Турция не е враг на Израел и е призовал правителството да предприеме стъпки за нормализирането на отношенията, тъй като това ще бъде в полза на Израел.

Вестник Радикал, в новината озаглавена „Всички страни в света трябва да се обединят срещу кризата”, съобщава, че директорът на Международния Валутен Фонд Кристин Лагард е подчертала, че в света цари увереността, че наближава икономическа криза, и е призовала страните в света да обединят силите си за премахването на тази опасност. В новината пише, че на въпроса на германското списание Дер Шпигел дали светът е пред нова рецесия, Лагард е казала, че все още е налице възможността да се избегне новата криза. Тя е отбелязала, че правителствата и централните банки на страните в света са изразходвали възможностите си при преодоляването на кризата от 2009та година, но че все още има надежда за предотвратяването на нова криза, ако страните в света обединят усилията си.

Вестник Йени Шафак съобщава, че в Сомалия, която страда от тежка суша и глад, след турските лекари лекуващи болните сомалийци, сега в тази страна започват работа и турски полеви болници. В новината се отбелязва, че една турска фирма ще открие в Сомалия детска болница.

Вестник Сабах в новината озаглавена „Гладът в Сомалия ще се разраства” пише, че ООН е съобщил, че гладът се е разпространил и в южната област Бей и че продължава да се разпространява в тази страна. Вестникът припомня, че областта Бей е под контрола на терористичната организация "Ешшебап".

В новина на спортна тема вестник Хабер Тюрк съобщава, че турският национален отбор по баскетбол е победил на европейското първенство отбора на последния европейски шампион, Испания, и се е класирал за втория тур на финалите. В новината пише, че Турция ще играе първата си среща с Франция.

Вестник Заман, също в новина на спортна тема съобщава, че днес турският национален отбор по футбол ще игре осмата си среща от квалификационните групи за Евро 2010 с отбора на Австрия.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey