вторник, 13 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.09.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат....

Изпратена 13.09.2011 06:35:45 UTC

Обновена 13.09.2011 06:35:45 UTC

Днешните турски вестници са дали широко място на заглавна страница на посещението на премиера на Туриця Реджеп Тайип Ердоган в Египет.

Вестник Заман, в новината озаглавена „Ердоган бе посрещнат в Кайро от въодушевени тълпи” пише, че премиерът Ердоган е бил посрещнат в първата спирка от обиколката си в три страни от Северна Африка, Египет, от огромни въодушевени тълпи отправящи лозунги в които се възхвалява позицията му срещу Израел. В новината пише, че движението по пътищата водещи към летището на Кайро е спряло поради големия брой египтяни искащи да посрещнат Ердоган и се подчертава, че за първи път в историята на Египет един чуждестранен лидер се посреща с толкова голяма радост. Вестникът сочи, че Ердоган е придружаван в Египет от пет министъра и група бизнесмени.

Вестник Стар съобщава, че на въпрос относно обиколката на премиера на Турция Ердоган в Египет, Тунис и Либия, лидерът на Преходния Национален Съвет на Либия Махмуд Джибрил е подчертал, че Турция е оказала голяма помощ на Либия в трудните за нея дни и че между двете страни съществуват много близки дружески отношения.

Вестник Йени Шафак, в новината озаглавена „Започна фестивалът на тепиха” съобщава, че Световното първенство по борба е започнало с великолепна церемония организирана в спортната зала Синан Ердем. В новината пише, че премиерът Ердоган е произнесъл на церемонията слово, в което е подчертал, че още веднъж Истанбул ще стане център на дружбата, братството и мира, които са в духа на спорта.

Вестник Хюррийет, в новина на икономическа тема съобщава, че през втората половина на годината, турската икономика е постигнала ръст от 8,8 процента и че министърът на икономиката Зафер Чаглаян е подчертал, че ръстът във всички сектори надхвърля средните стойности за последния десет годишен период, и че ако през втората половина на годината бъде постигнат ръст от 4 процента, годишният ръст на турската икономика ще бъде между 7 и 8 процента.

В новината озаглавена „Откритието на турския учен ще забави стареенето на мозъка” вестник Сабах съобщава, че турският учен Йондер Албайрам, водещ изследвания в института за Молекулярна психиатрия към университета в Бон в Германия, е направил важно откритие, което ще спомогне за разкриването на тайните на мозъка. В новината пише, че 30 годишният учен е открил рецепторите контролиращи застаряването на мозъка.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey