петък, 23 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.09.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.09.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 23.09.2011 10:39:34 UTC

Обновена 23.09.2011 10:39:34 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Исторически предупреждения” съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е отправил важни послания в речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Вестникът отбелязва, че Ердоган е посочил, че неразбирателството между Арабския свят и Израел все още не е разрешено и че Израел не се е съобразил с 89те резолюции приети от Съвета за сигурност на ООН до днес. Вестникът пише, че Ердоган е отбелязал, „Справедливото искане на палестинския народ за признаването на Палестина като независима държава трябва да бъде посрещнато”. Ердоган е акцентувал, че е неприемливо Кипърската гръцка част да действа като единствена власт на целия остров и че самоволното определяне от кипърската гръцка част на сферата на дейност във водите около острова представлява голяма безотговорност.

Вестник Заман предава, че се отправят похвали относно Турция в доклада на делегацията на МВФ, която от две седмици насам води контакти с представителите на държавния и частния сектори в Турция в рамките на преговорите по параграф 4ти. Вестникът пише, че в доклада се отбелязва, че икономиката на Турция е с много по-добър облик от икономиките на редица страни по света и се акцентува на стабилната структура на турския банков сектор.

Вестник Заман в новината със заглавие „Енергийният гигант се подготвя за нови инвестиции в Турция” съобщава, че австрийската енергийна компания ОМV планира да продължи инвестициите си в Турция. Вестникът отбелязва, че на пресконференция председателят на изпълнителния съвет на ОМV Герхард Роис е казал „По настоящем в Самсун строим парогазова централа. През предстоящия период целим да построим подобни централи. През 2020та година Турция ще се превърне в 4тия най-голям пазар за природен газ и 3ти най-голям пазар за електроенергия в света”.

Вестник Стар съобщава, че днес палестинският държавен глава Махмуд Аббас ще представи на ООН молбата за пълноправното членство на Палестина. Вестникът предава, че генерланият секретар на изпълнителния съвет на Организацията за освобождението на Палестина Ясер Абдуррабо е казал, че не възнамерят да отлагат или да забавят своята постъпка в ООН. Вестникът пише, че Абдуррабо е акцентувал, че Аббас е предал на американския президент Барак Обама становището на палестинците и е казал, че искат тази тяхна постъпка да не бъде възпрепятствана.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey