четвъртък, 29 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.09.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.09.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 29.09.2011 11:43:59 UTC

Обновена 29.09.2011 13:26:39 UTC

В новината със заглавие „Визови облекчения от ЕС” вестник Йени Шафак съобщава, че комисарят за вътрешните работи на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом в речта си на заседанието на тема „Визовите отношения между Турция и ЕС” в Страсбург е отбелязала, че ще бъдат въведени визови облекчения за Турция. Вестникът предава, че Малмстрьом е казала, че ще бъде прокаран път за издаването на дългосрочни и многократни визи. Вестникът пише, че също така ще бъде направено намаление на визовите такси.

Вестник Заман съобщава, че в изявление преди посощението си в Турция, министърът на търговията, горите и водите на Сърбия Дусан Петрович, който е приеман за най-силния кандидат за президентския пост в страната е отбелязал, че желаят да задълбочат отношенията си с Анкара във всяка една сфера. Вестникът предава, че Петрович е казал „И двете страни искат обезпечаването на стабилитета на Балканите. Най-важният показател за това е тристранния механизъм между Босна и Херцеговина, Турция и Сърбия. Този механизъм е от голямо значение не само от гледна точка на стабилитета на Босна и Херцеговина, но и на Западните Балкани и Югоизточна Европа.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Важен гост от САЩ” отбелязва, че заместник държавният секретар на САЩ Хосе Фернандез ще осъществи посещение в Турция в периода от 2 до 4ти октомври. Вестникът предава, че в рамките на посещението ще бъде проведено 7мото заседание на Смесената икономическа комисия между Турция и САЩ. Вестникът отбелязва, че Фернандез ще проведе контакти с компетентните лица от правителството и представителите на частния сектор. Вестникът пише, че в рамките на тези контакти ще бъде дискутирано задълбочаването на сътрудничеството в сферите на търговията, инвестициите, фармацевтичната промишленост, енергетиката, земеделието и транспорта”.

„Награда от Обама за турски учен” вестник Йени Шафак съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама е наградил турския учен професор Айдоган Йозджан от Калифорнийския университет за нанотехнологчното му откритие.

Вестник Хюрриет отбелязва, че на четвърт финала на Европейското първенство по волейбол за жени националният отбор на Турция е победил отбора на Русия с резултат 3 на 0 гейма и се е класирал за полуфинала. Вестникът пише, че противникът на Турция на полуфинала ще бъде победителя от утрешната среща между Сърбия и Полша.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey