събота, 17 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.09.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат....

Изпратена 17.09.2011 07:06:27 UTC

Обновена 17.09.2011 07:06:27 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Радикал, който е отразил обиколката на премиера на Турция Реджеп Тайип ердоган в три страни от Северна Африка, които станаха арена на революционни промени. Специално вестникът се спира на контактите на Ердоган в Либия, която бе последната спирка от обиколката му обхванала също и Египет и Тунис. Вестникът пише, че Ердоган е произнесъл слово пред огромна тълпа от либийци, на „Площада на Героите” в столицата Триполи, бившия „Зелен” площад, и е отправил отново предупреждения към държавния лидер на Сирия Бешар Есад, подчертавайки, че лидери упражняващи насилия над народите си, няма да може да останат на крака, и че вече е настъпила епоха, в която се слага край на тоталитарните и диктаторски режими и се изграждат народни и демократични режими. В новината пише, че на съвместната пресконференция с лидера на Преходния Национален Съвет на Либия Мустафа Абдулджелили, премиерът Ердоган е дал обещанието, че ще окажат на Либия всяка неохбодима помощ.

Вестник Хюррийет съобщава, че обиколката на премиера Ердоган в Египет, Тунис и Либия продължава да намира широко отражение както в турската така и в чуждестранната преса, и сочи че британският вестник Дъ Икономист е подчертал, че популярността на Ердоган е с много голямо значение както за арабските така и за западните страни. В новината се отбелязва, че според френския вестник Льо Монд, с прибързаното си посещение в Либия, президентът на Франция Никола Саркози е положил усилия да засенчи популярността на Ердоган и се сочи, че високотиражните египетски вестници са писали, че премиерът Ердоган е обсипал с похвали революционната младеж в Египет.

Вестник Ватан пише, че американската администрация предприема стъпки, за да предотврати нежелателното за нея по-нататъшно влошаване на турско-израелските отношения, и че в рамките на тези стъпки президентът Барак Обама ще се срещне идната седмица, по време на срещата на високо равнище на ООН в Ню Йорк, с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Вестник Сабах в новината озаглавена „Турска намеса в египетската борса” съобщава, че брокъри от Египет и Близкия Изток са пристигнали в Истанбул, за да усвоят опита на Истанбулската Фондова Борса и сочи, че борсите в тези страни ще получат техническа помощ от Съвета за Финансовите Пазари и от Истанбулската борса. В новината се отбелязва, че по ппримера с Гърция, ще бъде обявен общ индекс с египетската борса.

В новина на икономическа тема вестник Ватан пише, че носителят на Нобеловата награда, икономистът Джозеф Стиглиц е подчертал, че благодарение на приетите смели и революционни по своя характер решения, турската Централна Банка е осигурила икономически ръст в Турция, въпреки икономическите кризи в САЩ и Европа. Стиглиц е подчертал, че е голяма вероятността икономическата среда в Европа да се усложни още повече и че и американската икономика не е в добро състояние и не може да се възстанови от три години насам.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey