понеделник, 19 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.09.2011 Г

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.09.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 19.09.2011 11:46:02 UTC

Обновена 19.09.2011 11:46:02 UTC

Вестник Миллиет съобщава за посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в САЩ. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган ще участва на откриването на 66тата сесия на Общото събрание на ООН. Вестникът предава, че Ердоган ще се срещне с лидерите на 15те държави членки на Съвета за сигурност на ООН и ще проведе среща на саме с президента на САЩ Барак Обама.

Вестник Миллиет пише, че в дневният ред на премиера Ердоган са напрежението с Израел, постъпката на Палестина в ООН, Сирия, Кипърския въпрос и терористичната организация ПКК.

Вестник Милилет в друга новина предава посланията на президента Абдуллах Гюл отправени на път към Германия. Вестникът отбелязва, че Гюл е казал следното „Турция няма проблеми с бюджетния дефицит нито пък с икономическия ръст. Всеки е наясно с това. Трябва да се сътрудничи със страни с висок потенциал”. Вестникът акцентува, че президентът Абдуллах Гюл, който вчера бе посрещнат с официална церемония в Германия днес ще започне официалните си контакти.

Вестник Хюрриет съобщава, че вицепремиерът Бешир Аталай е отбелязал, че ако преговорите по Кипърския въпрос не приключат положително и мандатното председателство на ЕС бъде предадено на Кипърската гръцка част през второто полугодие на 2012та година, между ЕС и Турция ще избухне сериозна криза, тъй като при това положение Турция ще суспендира отношенията си с ЕС.

Вестник Сабах пише, че на 64тото автомобилно изложение във Франкфурт, което е най-голямото в света в своята сфера автомобилите монтирани в Турция и конструирани от турски инженери са предизвикали голям интерес. Вестникът пише, че участниците в таз годишното изложение са предствали 94 нови модела. Вестникът предава, че се очаква изложението да бъде посетено от над 800 хиляди души.

Вестник Радикал пише, че според неофициалните резултати победител в провинциалните избори в Германия е управляващата Социалдемократическа партия. Вестникът сочи, че партията на германския канцлер Ангела Меркел е увеличила гласовете си на 23,5%, Зелената партия е увеличила гласовете си на 18 %, а Пиратската партия по изненадващ начин е преминала 5 % изборна бариера.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey