сряда, 14 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.09.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 14.09.2011 07:40:38 UTC

Обновена 14.09.2011 07:40:38 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Заман. Под заглавието „Не отлагайте реформите” вестникът пише, че премиерът Ердоган е бил посрещнат с голямо въодушевление и радост в Египет, която е първата спирка от обиколката му в три страни от Северна Африка. Вестникът сочи, че в Кайро Ердоган е произнесъл слово в Съвета на външните министри на Арабската Лига и е призовал арабските лидери да не обръщат гръб на законните искания на народните маси. Премиерът Ердоган също така е подчертал, че за разлика от някои други страни, Турция не цели да се облагодетелства от събитията в арабските страни и от нефта на Либия.

Вестник Ватан, в новината под заглавието „Лаицизмът не е атеизъм, не се бойте” съобщава, че премиерът Ердоган е призовал египетския народ да изгради лаически режим и че препоръчва, новата конституция на Египет също да бъде с лаически характер.

Вестник Стар в новината озаглавена „Да се насочим заедно към свободно бъдеще” съобщава, че в словото произнесено пред Съвета на външните министри на Арабската Лига, премиерът Ердоган е казал, че в Близкия Изток е започнал период на изграждането на свободни и демократични режими. Премиерът Ердоган е засегнал и Израел и е подчертал, че с възприетата позиция, Израел поставя в опасност бъдещето на народа си. Ердоган също така е отправил призива народите в Близкия Изток да обединят силите си в усилията за признаване на независимата палестинска държава.

Вестник Йени Шафак, в новината озаглавена „Епохата на Турция” пише, че светът следи отблизо обиколката на премиера Ердоган в страните от Арабската Пролет и съобщава, че в коментар на британския вестник Дъ Гардийън се заявява, че настъпва епохата на Турция, която е стратегическа сила свързваща Близкия изток с Европа и че визитата е декларация на независимостта на външната политика на Турция в Близкия Изток.

Вестник Заман в новината озаглавена „Израел е като 4 годишно дете, което не иска да се извини” сочи, че в Израел също са били отправени критики по адрес на правителството, което отказва да се извини на Турция за нападението на кораба „Мави Мармара”, и затова е подложен на политически санкции. В новината пише, че вчера в израелския вестник Хаарец е била публикувана статия, в която израелската държава е оприличена на 4 годишно дете, което не иска да се извини. В статията е било отбелязано, че извиняването не е признак на слабост, а на чувство на отговорност и на зрялост.

Вестник Радикал, в новината озаглавена „16 страни и 61на организации използват деца войници”, съобщава, че специалният представител на ООН за децата и въоръжените конфликти Радика Кумарасвами е подготвила списък на страните и организациите, които използват деца войници, или пък които нападат деца. В списъка са включени Фронтът за Ислямско Спасение Моро във Филипините, радикалната ислямистка организация Ешшебап в Сомалия и афганистанската национална полиция. В новината се подчертава, че някои правителства и организации са приели да прекратят използването на деца войници, и че едно от тях е афганистанското правителство.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 14.09.2011

Новини за Турция в чуждите медии

Изпратена 14.09.2011 10:02:44 UTC

Обновена 14.09.2011 10:02:44 UTC

...Испанският вестник Ел Пайс се спира на посещението на премиера на Испания Хосе Люиз Сапатеро в Турция.Вестникът подчертава ,че двамата премиери въвели заедно в действие Алианса на цивилизациите са се поздравили взаимно за постигнатия успех,а Сапатеро е потвърдил още веднъж желанието си за присъединяването на Турция в ЕС.Вестникът отправя похвали за турската икономика и съобщава, че търговският обмен между двете страни се е повишил многократно.

....В новина озаглавена "Кралят на Бахрейн и Ердоган обсъдиха събитията" издаваният в ОАЕ вестник Ел Халидж предава,че през изтеклите дни премиерът на Турция Ердоган и кралят на Бахрейн ,Хамад бин Иса ел Халифе са провели среща в Истанбул и са обсъдили двустранните отношения и събитията в региона.Бахрейнският крал е изтъкнал ,че Турция е важен фактор за стабилността в региона.

.....Египетският вестник Ел Ахрам в новина относно турско- израелските отношения пише,че директорът на централната банка на Израел Стенли Фишер е заявил,че прекъсването на търговските отношения с Турция ще костват много на Тел Авив.В новината се отбелязва също така,че и бившият израелски премиер Ехуд Олмерт е призовал за разрешаване на кризата между двете страни.

....Издаваният в Германия вестник Neues Deutschland съобщава за доклада изготвен от комисията натоварена от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за разследване на нападението на кораба Мави Мармара.В новината се подчертава,че докладът е бил пълен провал от юридическа гледнва точка и служи щедро на интересите на Израел.

...Азърбайджанският вестник Заман Азербайджан в една своя новина съобщава,че след като докладът на ООН е станал известен в медията,санкциите презприети от Турция срещ Израел са били посрещнати с голям възторг в Близкия изток. Изтъкнати журналисти от арабските медии са засипали с похвали турското правителство и са пренесли въпроса на уводните си страници.Генералният секретар на Арабската лига Небил Ел Араби е апелирал към арабските страни да подкрепят Турция и Ердоган при отнасянето на въпроса в Международния съд.

.....Американският вестник The Wall Street Journal в новина на икономическата си страница се спира на турската икономика.В новината се сочи,че през първата четвърт на настоящата година турската икономика е отбелязала ръст от 8.8% и надхвърляйки очакванията на специалистите е продължила славата си като извисяващия се тигър на Евроазия.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey