понеделник, 5 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.09.2011

Обзор на новините по страниците на неделните турски вестници...

Изпратена 04.09.2011 07:12:20 UTC

Обновена 04.09.2011 07:12:20 UTC

Днешния преглед на турския печат ще започнем с вестник Хюррийет. Вестник Хюррийет, в новината озаглавена „Идната седмица започва процесът в Международния Трибунал” съобщава, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е подчертал, че въпросът с инцидента „Мави Мармара” не е само проблем между Турция и Израел, но е също така и международен проблем, като е посочил, че идната седмица ще поставят началото на необходимата юридическа процедура за завеждането на дело в Международния Трибунал във връзка с израелската блокада наложена на Ивицата Газа. В новитата пише, че Давутоглу е посочил, че този проблем, е проблем на цялата международна общественост.

Вестник Радикал, в новината под заглавието „Първият чуждестранен посланик в Триполи” пише, че посланикът на Турция в Либия Али Кемал Айдън е станал първият чуждестранен посланик пристигнал в Триполи след превземането на столицата от опозицията. В новината се отбелязва, че на покрива на турското посолство, закрито по време на гражданската война, отново е било издигнато турското знаме и че посланик Айдън е организирал в един хотел пресконференция с членовете на Преходния Национален Съвет на Либия. В новината пише, че на пресконференцията посланик Айдън е подчертал, че е горд от това, че е първият посланик на Турция в свободна Либия и че поздравява смелия либийски народ това, че е съборил 42 годишната диктатура.

Вестник Ватан съобщава, в новината под заглавието „Започна операция за залавянето на Кадафи”, че либийската опозиция е започнала преговори с населението на град Сирте, където според твърденията се укрива сваленият държавен лидер Муамер Кадафи, за предаването на Кадафи. В новината се отбелязва, че опозиционните сили, обсадили града от изток и запад, очакват от племенните групи подкрепящи Кадафи да оставят оръжието, и предава думите на лидера на Преходния Национален Съвет Мустафа Абдулджелил, че целта им не е да проливат кръв, а да окажат хуманитарна помощ.

В новина на икономическа тема озаглавена „Дъжд от награди за турския туризъм” вестник Миллийет съобщава, че на гала церемонията по раздаването на „Световните Награди за Туризъм”, считани за оскарите на сферата на туризма, турският туристически сектор е бил обсипан с награди. Вестникът пише, че на церемонията проведена в туристическата област Белек в Анталия, 11 хотела от Турция, Министерството на Туризма на Турция, Анталия, Истанбул, Измир и Йолюдениз са получили награди в различни категории.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey