вторник, 27 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.09.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.09.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 27.09.2011 11:51:04 UTC

Обновена 27.09.2011 11:51:04 UTC

Вестник Заман предава изявлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган, което е направил на церемонията във фабрика за трактори по повод производството на 600 хилядния тарктор. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган е коментирал посещенията си в страните от Северна Африка, Близкия Изток и САЩ и е посочил, че през последните 9 години Турция е задълбочила отношенията си със съседните и с регионалните страни и че през идните дни на дневен ред ще бъде поставен проекта за взаимната отмяна на визите между Египет и Турция. Вестникът пише, че Ердоган е припомнил, че през първото полугодие на 2011та година Турция е осъществила ръст от 10,2 % и е разкритикувал международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс”, че действа политически и е казал дословно „Миналата седмица „Стандарт енд Пуърс” повиши кредитния рейтинг на Турция; Ние обаче продължаваме да даваме ниска оценка на рейтинговите агенции за това, че закъсняха с повишаването на кредитния ни рейтинг”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че Централната банка е оповестила резултатите от проучването за степента на използване на производствения потенциал през месец септември проведено от сред 2 217 фирми. Вестникът отбелязва, че според проучването степента на използване на производствения потенциал през месец септември е нарастнала с 2,7 % в сравнение със същия период на миналата година и с 0,1 % в сравнение с предходния месец.

Вестник Стар предава изявлението на вицепремиера Али Бабаджан по време на пресконференцията в турското посолство във Вашингтон по повод годишните заседания на Световната банка и МВФ в САЩ. Вестникът сочи, че Бабаджан е казал, че във всяка една среда, в която е присъствал по време на годишните заседания на Световната банка и МВФ, Турция е посрещана с голям респект и е окачествявана като изгряваща звезда.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Телефонно обаждане от съседите относно сондажните дейности” съобщава, че премиерът на Гърция Йорго Папандреу вчера е потърсил по телефона премиера Реджеп Тайип Ердоган за да обсъдят кризата със сондажните дейности в Средиземно море. Вестникът отбелязва, че по време на телефонния разговор Ердоган е разкритикувал кипърската гръцка част и е посочил, че търсенето и експлоатирането на източниците от природен газ в откритите води на Кипър трябва да се проведат след разрешаването на Кипърския въпрос. Вестникът предава, че Ердоган е акцентувал, че едностранните инициативи по въпроса ще повлияят отрицателно върху процеса на прегвори. Вестникът пише, че Папандреу е поискал да се действа умерено и хладнокръвно по въпроса и предава, че по време на телефонния разговор са били обсъдени и Кипърския въпрос и подготовките за заседанието на Съвета за сътрудничество между Гърция и Турция. Вестникът отбелязва, че е била постигната съгласуваност, заседанието да се проведе през идните месеци.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey