вторник, 20 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.09.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.09.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 20.09.2011 11:52:52 UTC

Обновена 20.09.2011 11:52:52 UTC

Вестник Заман съобщава за посещението на президента Абдуллах Гюл в Германия. Вестникът отбелязва, че по време на срещата на Гюл и германския му колега Кристиан Вулф е било обсъдено бъдещето на отношенията между Турция и Германия и че на съвместната пресконференция организирана след срещата, Гюл е казал, че посещението му съвпаднало с 50тата годишнана от договора между Турция и Германия за изпращането на работници, ще постави началото на нов период в двустранните отношения. Вестникът предава, че Гюл се е спрял на проблема с интеграцията на турците в Германия и е акцентувал, че хората са ключа за обезпечаването на хармония. Вестникът пише, че по време на преговорите турската страна е предала своето становище относно процеса на членство в ЕС. Вестникът сочи, че президентът Абдуллах Гюл е акцентувал, "Турция трябва да получи възможност успешно да завърши блокираните преговори за присъединяване към ЕС".

Вестник Стар в новината със заглавие „Сондаж в подкрепление от военната флота” съобщава, че Турция е преминала в действие след като кипърската гръцка част е започнала сондаж в източно Средиземно море. Вестникът предава, че на въпрос относно тези инициативи на Кипърската гръцка част министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз е отговорил, че усилията на кипърските гърци за сондаж са в противовес с международната юрисдикция и представляват политическа провокация. Вестникът отбелязва, че Йълдъз е казал, че в тези рамки анонимното сдружение Тюркие Петроллери може да започне дейност в Средиземно море още идната седмица и че турските сондажни кораби може да бъдат придружавани от части на турската флота.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Гърция трябва да обяви фалит и да напусне Еврозоната” съобщава за изявленията на известния икономически анализатор Нуриел Рубини. Вестникът пише, че Рубини е казал, че за преодоляването на кризата Гърция трябва да обяви дефолт и да напусне Еврозоната. Вестникът акцентува, че наличните пари, с които разполага Гърция, където положението се влошава с всеки изминал ден ще й стигнат до началото на месец октомври.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Турция вещае динамично бъдеще” предава изявленията на заместник директора на института Брукингс Кемал Дервиш. Вестникът отбелязва, че Кемал Дервиш е казал, че Турция е страна вещаеща добро бъдеще и че през идните 10 години може да постигне много по-голям напредък от този от последните 10 години.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey