четвъртък, 22 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.09.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.09.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 22.09.2011 13:37:31 UTC

Обновена 22.09.2011 13:37:31 UTC

В новината със заглавие „Турция затвори въздушното си пространство за самолети транспортиращи военни материали за Сирия” вестник Хюрриет отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който по време на посещението си в Египет е казал, че вече няма никакво доверие в държавния глава на Сирия Бешар Есад е започнал изпълнението на санкции срещу сирийската администрация и според това Турция е затворила въздушното си пространство за самолетите транспротиращи военни материали за Сирия. Вестникът предава, че на пресконференция след срещата си с президента на САЩ Барак Обама, премиерът Ердоган е казал, че САЩ и Турция планират съвместни санкции срещу Сирия и че на първия етап Турция е наложила забрана за ползването на въздушното пространство на страната за самолетите транспортиращи военни материали за Сирия.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Обама отправи призив към Съвета за сигурност на ООН” съобщава, че в речта си на заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк президентът на САЩ Барак Обама е поискал от Съвета за сигурност на ООН да бъдат наложени санкции на Сирия. Вестникът пише, че президентът на САЩ е посочил „Трябва да заемем единна позиция в името на доброто на Сирия и мира и сигурността в света. Вече настъпи време Съвета за сигурност да наложи санкции на сирийския режим и да протегне ръка за помощ на сирийския народ”.

Вестник Миллиет съобщава, че след като Кипърската гръцка част започнала сондажна дейност, вчера в Ню Йорк премиерът Реджеп Тайип Ердоган и президента на Турска Република Северен Кипър /ТРСК/ Дервиш Ероглу са подписали спорозумение за ограничаване на континенталния шелф. Вестникът предава, че въпросният договор предоставя възможност на Турция и ТРСК да водят съвместно сондажна дейност.

Вестник Сабах отбелязва, че тайфунът Роке напредващ към японската столица Токио е причинил смъртта на 4ма души, а двама души са обявени за безследно изчезнали. Вестникът пише, че проливните дъждове и силните ветрове съпътстващи тайфуна Роке са блокирали транспортната система на страната и че в цялата страна са били отложени общо 278 полета.

Вестник Хюрриет съобщава, че в комисия от кинематографи са направили постъпка 7 дългометражни филма от Турция, които да се състезават за 84тите награди Оскар за чуждоезичен филм. Вестникът пише, че името на въпросния филм, който ще бъде определен от комисията ще бъде предадено на американската филмова академия.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey