събота, 3 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.09.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 03.09.2011 07:46:21 UTC

Обновена 03.09.2011 07:46:21 UTC

Днешните турски вестници са дали на заглавните си страници място на новини засягащи реакцията на Турция във връзка с доклада на ООН за израелското нападение срещу кораба „Мави Мармара”.

В новината озаглавена „Вече е време Израел да заплати цената” вестник Хабер Тюрк съобщава, че след отказа на Израел да се извини за атаката срещу кораба „Мави Мармара” превозващ хуманитарни помощи за Ивицата Газа, турското правителство е приело исторически решения относно отношенията с Израел. Вестникът пише, че в сила е бил поставен пет членен пакет с мерки и че външният министър Ахмед Давутоглу е казал, че е настъпило времето Израел да заплати цената и че най-тежкото за Израел наказание ще бъде, да е лишена от дружбата на Турция. Давутоглу е подчертал, че докато Израел не изпълни исканията на Турция, двустранните отношения няма да се подобряват. В новината се отбелязва, че в пакета с мерки се предвижда нивото на дипломатническо представителство в Израел да бъде снижено до втори секретар и да бъдат суспендирани възлизащите на два милиарда долара военни договори с Израел за модернизирането на турската армия.

Вестник Ватан в новината под заглавието „Кадафи обяви партизанска война” съобщава, че в звукозаписа на Кадафи, излъчен след като опозицията в Либия оповести че удължава с една седмица срока, в който силите на сваления либийски лидер трябва да оставят оръжието, се подчертава, че НАТО иска да открадне нефта на Либия и че либийският народ трябва да бъде готов да поведе партизанска война. Кадафи заявява, че няма да се предава и че войната ще продължи.

Същият вестник в новината озаглавена „Радарът на ракетния щит ще бъде базиран в Турция” пише, че е била постигната договореност във връзка с ракетния щит на НАТО и че радарната система за ранно предупреждение при ракетна атака ще бъде монтирана до края на годината в район в Югоизточна Турция. Вестникът отбелязва, че разарът ще бъде интегриран с противобалистичната система „Аегис” на американския военноморски флот.

Вестник Радикал в новина на спортна тема съобщава, че турският национален отбор по футбол е постигнал трудна победа с два на един над отбора на Казахстан в мач от квалификациите за Евро 2012. Вестникът пише, че Турция е пропуснала дузпа при резултат един на един и че победният гол е бил реализиран в 6тата минута на продълженията от звездата Арда Туран. В новината се подчертава, че турският национален отбор е играл последните минути на срещата с десет играча след червения картон получен от Селчук Инан и се отбелязва, че след като Белгия е загубила точки приключвайки наравно мача с Азербайджан, турският национален отбор е заел второто място в групата.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey