четвъртък, 8 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.09.2011

Новините в днешната турска преса

Изпратена 08.09.2011 11:51:24 UTC

Обновена 08.09.2011 11:51:24 UTC

..Вестник Сабах се спира на изявлението пред журналисти на премиера Р.Ердоган относно Израел.Ердоган е казал,че Израел не спазва подписаните договори.Например безпилотни самолети изпратени за ремонт и възстановяване не са били върнати обратно и това е некоретност от гледна точка на международния търговски морал.

В новината се сочи,че Ердоган е засегнал и въпроса за международните води в Средиземно море и е казал,че все по често турските военни кораби ще плават в изключителните икономически зони в тези води и те ще се наблюдават от Аксаз,Мерсин или Искендерун.В историята турците са присъствали в тези води и ще продължават да присъстват винаги.

..."Посещение в страните изживяващи пролет".Под това заглавие вестник Йени Шафак съобщава,че премиерът Ердоган е добавил към програмата си за обиколка в Египет и страни като тунис и Либия изживяващи също Арабската пролет и че това посещение ще се осъществи между 12 и 15 септември.Ердоган ще бъде придружаван от голям брой бизнесмени.В политическия аспект на посещенията в Египет Либия и Тунис е включена и лобийна дейност в полза на признаването на независимата палестинска държава.

..Вестник Заман съобщава,че в един анализ на вестник ню Йорк Таймс е бир(ло отеблязано,че се изпитва голям страх от банкрута на някоя от най големите европейски банки ,което би предизвикало финансова криза, каквато бе настъпила през септември 2008 година след банкрута на Лехман Брадърс.

Вестникът сочи,че прочутият инвеститор и спекулант Джорд Сорос е отправил предупреждението,че дълговата криза в Европа може да бъде по голяма и от финансовата криза,каквато бе настъпила след банкрута на инвестиционната банка Лехман Брадърс. Сорос е привлякъл вниманието,че няма институция която би могла да преодолее банковата криза в Европа

..Вестник Хюрийет в новина на икономическата си страница съобщава,че в глобалната конкуренция Турция се е покачила две стъпала по нагоре и от общо 142 страни,се е наредила на 59-то място.Предходната година Турция е била на 61 -во място сред 139 страни.В според пазарния си мащаб Турция е 17-та поред икономика в света.

...В друга новина на вестник Хюрийет озаглавена "Изпраща 5 министри" се съобщава,че френският президент Никола Саркози ще изпрати в Турция през следващите дни делегация от 5 министъра и че Франция желае сближаване на отношенията с Турция и в тези рамки предприема дипломатическа совалка.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey