неделя, 25 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.09.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 25.09.2011 07:33:15 UTC

Обновена 25.09.2011 07:33:15 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с вестник Хабер Тюрк. Вестникът, в новината под заглавието „Ако кипърските гърци преустановят сондажа, ние ще спрем изследователските дейности”, пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е засегнал кризата с кипърската гръцка част, поради започнатите от тази страна сондажи в източната част на Средиземно Море и е отбелязъл, че след като изследователският кораб „Пири Реис” приключи със сеизмичните и други изследвания, ще бъдат предприети следващите стъпки, като е подчертал, че ако кипърските гърци спрат сондажите, и Турция ще преустанови изследователските дейности, тъй като за нея в момента от голямо значение е здравословното продължаване на процеса на преговори за разрешаване на кипърския проблем.

Същият вестник в новината озаглавена „Близкоизточната Четворка предложи на Палестина преговори” съобщава, че призивът на палестинския държавен глава Махмуд Аббас за приемането на Палестина за член на ООН, е подтикнал Великите Сили в света към нови инициативи. Вестникът сочи, че в съвместно изявление членките на Близкоизточната Четворка САЩ, Русия, ООН и ЕС са поискали преговорите между Палестина и Израел да бъдат възобновени и да се положат усилия за приключването им през 2012та година. Вестникът пише, че в предложението на четворката се предвижда в срок от три месеца двете преговарящи страни да направят широкообхватните си предложения по териториалните въпроси и въпросите със сигурността, и в последвалия 6 месечен период да бъде постигнат сериозен напредък в преговорите.

Вестник Хюррийет, в новината озаглавена „Ембарго и от ЕС” съобщава, че вчера администрацията на Бешар Есад, продължаваща да прилага сила срещу опозицията в Сирия, е навлязла в нов труден период, след като ЕС е оповестил нови санкции срещу Сирия. В новината пише, че след решението за забраната на вноса на нефт от Сирия, ЕС е приел решение забраняващо на нефтените компании от страните членки да осъществяват инвестиции в тази страна. Вестникът сочи, че ЕС също така е забранил и печатането на сирийска валута в страните членки и е наложил забрана за пътувания в страните от ЕС на някои лица поддържащи близки отношения със сирийския режим.

Вестник Сабах, в новината озаглавена „Путин отново влиза в Кремъл” пише, че вчера е намерил отговор очакваният с интерес въпрос дали Медведев или Путин ще се кандидатират за президентския пост на Руската Федерация, на насрочените за 2012та година президентски избори. Вестникът пише, че в словото произнесено на конгреса на управляващата партия на Обединена Русия, президентът Медведев е казал, че са одобрили единодушно кандидатурата на Владимир Путин за президентския пост, на изборите насрочени за месец март 2012та година. Вестникът пише, че в словото произнесено на конгреса, Владимир Путин е поискал Медведев да стане кандидат за премиерския пост.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey