понеделник, 26 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.09.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.09.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 26.09.2011 10:32:29 UTC

Обновена 26.09.2011 10:32:29 UTC

Вестник Радикал в новината със заглавие „Борба с тероризма и преговори с политиците” съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е окачествил терористичната организация ПКК като подла организация. Вестникът предава, че по повод терористичните нападения отнели живота на 6ма военнослужещи и 4 жени, премиерът Ердоган, който се е завърнал вчера от Ню Йорк се е обърнал към терористичната оргънизация ПКК „Вие сте подла организация хранеща се с кръв”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Преследване във Фейсбук” отбелязва, че турското разузнаване е установило посредством социалната мрежа „Фейсбук” самоличността на израелските военнослужещи участвали в операцията срещу кораба „Мави Мармара”. Вестникът пише, че след като израелското правителство не е отговорило на искането на турското правосъдие, прокурорът Мехмет Акиф Екинджи водещ следствието относно израелската операция срещу „Мави Мармара” е преминал в действие. Вестникът предава, че първоначално турското разузнаване е проучило подробно кадрите от операцията след което са започнали преследване в социалните мрежи като „Фейсбук” и „Твитър” и са подготвили схема от 174 имена, която са предали на прокурора Мехмет Акиф Екинджи.

Вестник Заман съобщава, че най-голямата мечта на децата и младежите в Сомалия бореща се със сушата и глада е да продължат образованието си в Турция. Вестникът предава, че на изпита организиран за да бъдат определени имената на 350 сомалийски деца и младежи, които ще бъдат изпратени на обучение в Турция, са участвали над 10 хиляди души. Вестникът пише, че изпитите са били проведени в 5 отделни центъра и са продължили 10 дни.

Вестник Миллиет отбелязва, че преходният национален съвет на Либия е отхвърлил искането на Франция да получи правото да експлоатира 35 % от петрола на Либия без организирането на търг. Вестникът пише, че Съветът е съобщил „Именно поради това свалихме режима на Кадафи. Няма да продължим същата практика”.

Вестник Йени Шафак пише, че кралят на Саудитска Арабия Абдуллах е съобщил, че жените ще получат правото да избират и да бъдат избирани на общински избори. Вестникът отбелязва, че саудитският крал е пояснил, че жените могат да бъдат включени и като пълноправни членове на Консултативния съвет на Саудитска Арабия.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey