сряда, 7 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.09.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 07.09.2011 06:26:53 UTC

Обновена 07.09.2011 06:26:53 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Хабер Тюрк. В новината озаглавена „Израел е като немирно дете” вестникът пише, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е направил вчера първото, след оповестяването на доклада на ООН за инцидента „Мави Мармара”, изявление по въпроса и е отбелязал, че за Турция този доклад е без никакво значение и че ще продължат да прилагат заплануваните стъпки. Вестникът пише, че Ердоган е оприличил Израел на палаво дете, като е подчертал, че тази страна няма да може да играе вечно тази роля и че турските бойни кораби ще започнат да патрулират по-често в международните води на източно Средиземно Море.

Вестник Хюррийет съобщава, че премиерът на Испания Хосе Луис Сапатеро е пристигнал вчера в Турция за участие в третата среща на високо равнище Турция-Испания. В новината пише, че на съвместната пресконференция организирана след срещата със Сапатеро, премиерът Ердоган е засегнал въпроса с противоракетния щит и е подчертал, че радарната система за ранно предупреждение на ракетна атака е с много голямо значение за региона. Ердоган е посочил, че като страна членка на НАТО, са анализирали и разучили подробно въпроса и са приели решение, което ще съответства на интересите на Турция и на алианса.

В новина на икономическа тема вестник Миллийет съобщава, че докато борсите в САЩ, Европа и Азия са с отрицателни индекси поради царящия страх от избухването на нова глобална икономическа криза, Истанбулската фондова борса е приключила вчерашния ден с ръст на индекса от 1,79 процента. Вестникът сочи, че роля за този растеж на индекса са изиграли положителните доклади на Ситибенк, Дойче Бенк и Морган Стенли.

Вестник Сабах съобщава, че след строежа на летища в Грузия и в Тунис, сега фирмата „ТАВ” е построила летище в Македония. Вестникът сочи, че фирмата е приключила напълно със строежа на летище „Александър Велики” в столицата на Македония Скопие и че е поела за срок от 30 години правото на експлоатация на летището. Вестникът отбелязва, че въпреки кризата, фирмата е удържала на обещането си и е открила летището преди осми септември, Деня на Независимостта на Македония.

Вестник Радикал в новина на спортна тема пише, че срещата в Австрия от квалификациите за Евро 2012 между националните отбори на Турция и Австрия е завършила с нулево равенство. Вестникът пише, че футболистът Арда Туран е пропуснал дузпа в 90тата минута на мача и че турският национален отбор е повишил актива си в групата на 14 точки.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 07.09.2011

Новини за Турция в чуждата преса

Изпратена 07.09.2011 08:13:35 UTC

Обновена 07.09.2011 08:13:35 UTC

....Британският вестник The Guardian съобщава за събитията последвали нападението на израелските командоси над кораба Мави Мармара превозващ хуманитарна помощ за Ивицата Газа и достигнатия етап.Вестникът пише,че Израел е отказал да поиска извинение но че няма да може да продължи дълго време това поведение,защото Турция ще отговори с отнасянето на въпроса за блокадата на Газа пред Международния съд.

Вестникът подчертава, че Турция има право на това и привлича вниманието,че констатациите на комисията за разследване на ООН под председателството на бившия новозеландски премиер Джефри Палмер противоречат на всички досегашни изявления на генералния секретар на ООН относнО Газа,както и на публикувания през септември доклад на комисията за човешките права при ООН и доклада на Голдстоун.

....Израелският вестник Хаарец обвини в отговорност израелското правителство за изживяваната криза между Турция и Израел.Вестникът подчерта стратегическото значение на отношенията с Турция и отправяйки препоръката:"Турция не е вражеска страна.Израелското правителство трябва да подобри отношенията си с нея",писа че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нанася вреда на Израел.В новината на вестника се сочи,че още преди публикуването на доклада Палмер Израел е трябвало да изрази съжаленията си за случая и че това всъщност е много ниска цена за ценните стратегически отношения с Турция.

....Независимият новинарски портал в Германия Deutsch Türkische Nachrichten привлича вниманието върху събитията в Сирия ı .ı,ıiи реакцията на Турция.В новината се отбелязват думите на турския премиер Ердоган ,че събитията в Сирия са в разрез с човешката съвест.

Президентът Абдула Гюл и премиерът Ердоган освен това са предали добрите си пожелания на Преходния национален съвет на Либия и са изразили надежда за добри отношения с новото ръководство на Либия.

....В новина поместена в уеб-сайта на японския икономически вестник Sankei Business I Shimbun се отбелязва,че намиращата се на кръстопътя между Европа,Азия Африка и Близкия изток Турция продължава ускоревото си икономическо развитие и привлича вниманието не само като център на туризма ,но и като инвестиционен център.Пристигащите в Турция туристи се срещат със съвременния начин на живот като едновременно правят пътешествие и в историческото минало. Вестникът сочи,че с икономическия си растеж през последните 8 години Турция е отбелязала забележителен напредък и е регионален лидер в преките чуждестранни инвестиции.Вестникът подчертава също така,че Турция е успяла да се нареди сред най-бързо растящите страни в Европа.

.. Германският вестник Die Tageszeitung също пише за бързото икономическо развитие на Турция през последните години и акцентува,че от 2002 година насам процентът на инфлацията непрекъснато се снижава и че страната отбелязва годишен икономически растеж от 7 % и привлича отблизо вниманието на икономическите среди в Европа и по специално в Германия.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey