петък, 9 септември 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.09.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.09.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 09.09.2011 08:17:51 UTC

Обновена 09.09.2011 08:17:51 UTC

Днешния преглед на турския печат ще започнем с вестник Стар. В новината озаглавена „Израел предприе четирикратно стъпки за извинение”, вестникът съобщава, че президентът Абдуллах Гюл, се е спрял, по време на разговор с журналисти в самолета на път за руския град Ярославл за участие в конференцията на тема „Модерна Държава и многокултурност”, на турско-израелските отношения. Вестникът сочи, че президентът Гюл е казал, че Израел е предприел четири стъпки за извинение след инцидента с кораба „Мави Мармара” и че турското правителство е дало на външния министър Давутогвлу компетенциите по въпроса, но след това, четирикратно изрелската администрация се е отказвала от поднасянето на това извинение. Гюл е подчертал, че Израел е страна, която е товар дори и за най-близките си съюзници, и че тази страна трябва да обмисли пътищата за постигането на един достоен мир.

Вестник Сабах, в новината озаглавена „Вече отмина периодът на управление всявайки страх”, съобщава, че на конференцията в град Ярославл в Русия президентът Абдуллах Гюл е произнесъл слово, в което е отправил послание към диктаторските режими в Близкия Изток, над които е надвиснал Дамоклевият меч на Арабската пролет. Президентът Гюл е отбелязал, че вече е отминал периодът, в който народите са се управлявали чрез всяване на страх и посредством диктаторски методи.

Вестник Йени Шафак, в новината озаглавена „Корабите ни вече няма да бъдат нападани” съобщава, че премиерът Ердоган е отправил сигналите, че корабите с хуманитарни помощи, които ще потеглят в бъдеще за Ивицата Газа ще бъдат придружавани от турски бойни кораби. Премиерът Ердоган е казал, че първостепенната задача на турските бойни кораби е да осигурят безопасността на корабите с турски екипажи и пътници и че вече няма да позволят да се повтори инцидентът с кораба „Мави Мармара”.

Същият вестник в друга новина озаглавена „Последният приятел каза Стига” съобщава, че най-близкият съюзник на сирийската администрация, Иран, също е отправила критики, поради насилията в тази страна и сочи, че президентът на Иран Махмуд Ахмединеджат е казал на сирийския лидер Бешар Есад, че военните методи не са правилно разрешение, че трябва да се откаже от прилагането на сила срещу опозицията и да установи диалог с нея.

Вестник Ватан в новина под заглавието „Прекосяването на залива за 6 минути” съобщава, че е започнал строежът на моста над Измитския Залив, посредством който, пътуването между Истанбул и Измир ще се съкрати на три и половина часа. Вестникът сочи, че за строежа на моста ще бъдат изразходвани 1,1 милиарда долара.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey