петък, 12 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.08.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.08.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 12.08.2011 10:19:32 UTC

Обновена 12.08.2011 10:19:32 UTC

Вестник Хюрриет съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама вчера е потърсил по телефона премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган за да обсъдят въпроса със Сирия. Вестникът отбелязва, че в изявлението направено от Министерския съвет се посочва „Ердоган и Обама акцентуваха на спешността на положението в Сирия, предадоха безпокойствата си относно упражняването на несъразмерна сила срещу опозицията и изразиха убеждението, че трябва да бъдат изпълнени законните искания на сирийския народ в прехода към демокрацията”.

В новината със заглавие „Призрачният град Хама” вестник Сабах пише, че град Хама, който от 10 дни насам бе под обсадата на сирийската армия вчера е бил отворен за посещението на турските журналисти. Вестникът отбелязва, че след посещението на външния министър Ахмет Давутоглу в Дамаск първо са били изтеглени танковете, а след това областта е била отворена за посещението на турски и чуждестранни журналисти. Вестникът предава, че журналистите са се срещнали с празни улици, изгорели къщи и стени надупчени от снаряди показващи измерението на насилията.

Вестник Хабер Тюрк съобщава за посещението на външния министър на Пакистан Хина Рабани Кхар в Анкара. Вестникът предава, че в репортаж 34 годишната Кхар будеща внимание със своята изтънченост и стил е казала „На няколко пъти турците направиха за нас много повече от това, което ние сме способни да направим. Сега полагаме усилия да пренесем тези добри отношения и в сферата на икономиката”. Вестникът пише, че Кхар е казала, „Турция е много добър образец и символ за напредък”.

В новина по темата вестник Стар съобщава, че външният министър на Пакистан Хина Рабани Кхар е похвалила визията на Турция относно региона и Централна Азия и е казала дословно „Готови сме да предприемем необходимите стъпки за задълбочаването на отношенията между двете страни”.

В новината със заглавие „Помощите преодоляха всички пречки” вестник Радикал отбелязва, че помощите изпращани от Турция за гладуващото население на Сомалия преодоляват всички пречки по пътя и продължават да достигат до обезнадеждените хора. Вестникът сочи, че Турският червен полумесец е поискал от правителството на Сомалия да й бъде предоставена площ от 250-400 хиляди кв.м. за да построи палатково градче с капацитет за 12 хиляди души, а Турската агенция за сътрудничество и развитие ТИКА ще построи във въпросното палатково градче, болница, училище и джамия и ще изгради канализационна и електроснабдителна системи.

Вестник Йени Шафак пише, че в среща от турнира Spor Toto World Cup турският национален отбор бо баскетбол за мъже е победил отбора на Украйна с резултат 69 на 65. Вестникът предава, че във втората си среща отбора на Турция ще играе с отбора на Германия, който победи Сърбия с резултат 59 на 58.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey