неделя, 14 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.08.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 13.08.2011 07:16:33 UTC

Обновена 13.08.2011 07:16:33 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Сабах. В новината озаглавена "Кхар посети Истанбул" вестникът пише, че външният министър на Пакистан Хина Раббани Кхар, след контактите си в Анкара, вчера е преминал в Истанбул и е бил приет от президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът отбелязва, че срещата с президента Гюл в двореца Тарабия е продължила 45 минути, след което пакистанският външен министър се е срещнал в премиерския офис в двореца Долмабахче с премиера Ердоган и тази среща е продължила час и половина. Вестникът пише, че Кхар и Ердоган са обсъдили проблемите в Пакистан, в Близкия Изток и Северна Африка.

Вестник Ватан в новината озаглавена "Кървав петък в Сирия" пише, че въпреки призивите на Турция и на други страни в света, сирийската администрация е продължила операциите срещу опозицията и силите за сигурност са разпръснали със сила тълпите събрали се пред джамиите слез петъчния молебен. В новината се отбелязва, че в резултат на огъня открит от силите за сигурност, са били убити най-малко десет души.

Същият вестник в новината под заглавието "Тревога за края на седмицата" съобщава, че поради опасността от пораждането на нови безредици от граждани консумирали алкохол в края на седмицата, броят на полицаите в британската столица Лондон е бил увеличен от 2 хиляди и 500 на 16 хиляди. В новината пише, че лондонската полиция е организирала рано сутринта операции в жилища на лица замесени в мародерства и в страната са били арестувани хиляда и 700 души.

В новината озаглавена "ЕС ще пази границите на Кипър" вестник Хабер Тюрк пише, че европейската агенция за гранична сигурност Фронтекс, след границата на Гърция, сега ще поеме мисията за охрана и на границата на кипърската гръцка част. Вестникът отбелязва, че Комисията на ЕС ще предаде на кипърската гръцка администрация фондовете необходими за базирането на Фронтекс, сформиран от ЕС с цел борба с незаконната емиграция.

Вестник Миллийет, в новината озаглавена "Самолетът на бъдещето падна в Тихия Океан" съобщава, че свърхсзвуковият самолет HTV-2 разработен съвместно от Пентагона и Отдела за напреднали изследвания към Пентагона се е разбил по време на изпитателен полет и е паднал в Тихия Океан. В новината се подчертава, че самолетът, чиято максимална скорост достига 20 Мах е паднал 26 минути след излитането си.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey