събота, 27 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.08.2011

Обзор на заглавиета по страниците на турските вестници...

Изпратена 27.08.2011 06:42:11 UTC

Обновена 27.08.2011 06:42:11 UTC

Предлагаме ви преглед на заглавните страници на днешните турски вестници.

Започваме с вестник Йени Шафак. В новината озаглавена „Нека и Сомалия да посрещне празника” вестникът сочи, че Турция е изпреварила всички страни в света по организирани кампании и изпратени за Сомалия помощи, и че очакването е, до края на празника Рамазан Байрам, в рамките на кампаниите организирани от различни държавни и неправителствени организации да бъдат събрани дарения, надхвърлящи 500 милиона турски лири. Вестникът сочи, че тази сума е по-голяма дори от сумата, която световната общественост е обещала да събере в помощ на Сомалия.

Вестник Заман в новината под заглавието „Болниците в Триполи препълнени с ранени” пише, че стълкновенията в столицата на Либия Триполи между силите на опозицията и привърженици на Муамер Кадафи продължават, и че за изтеклите три дена са били убити над 3 хиляди души. Вестникът отбелязва, че болниците са препълнени с ранени и че се изпитва недостиг на кръв, медикаменти и има недостатъчен брой лекари и медицински сестри.

Вестник Ватан, в новина под заглавието „Счупиха ръцете на карикатурист подкрепящ опозицията” пише, че неизвестни маскирани нападатели са нанесли тежък побой и са счупили ръцете на най-известния политически карикатурист на Сирия, Али Ферзат. Вестникът пише, че пребитият карикатурист е бил изхвърлен на шосе в район близо до столицата Дамаск, отбелязвайки, че карикатуристът е публикувал тази седмица в интернет карикатура, показваща как Бешар Есад и Муамер Кадафи, с куфари в ръце правят автостоп.

Вестник Сабах в новината под заглавието „САЩ се готвят за борба с Ирене” пише, че в 6 щата в САЩ е обявена тревога най-висша степен, поради приближаването на урагана Ирене, която след опустошителните удари, които нанесе на Хаити, Доминиканската Република и Бахамските острови, се насочи към бреговете на САЩ. Вестникът сочи че в щатите Мерилънд, Северна Каролайна, Вирджиния, Делавар, Ню Джърси и Ню Йорк е прието решение за авакуирането на населението от застрашените от урагана райони, и че по автобаните в тези щати се изживява стълпотворение, след като хиляди американци са излезли с автомобилите си на път, за да се приютят в по-сигурни места.

В новината под заглавието „Изгориха живи 52ма души” вестник Миллийет пише, че в Мексико, една банда е нападнала казино и е накарала всички, които се намират вътре да легнат на земята, след което е подпалила сградата, в резултат на което са изгорели живи 52ма души. Вестникът припомня, че Мексико е арена на кървава война между престъпните организации за контрола на наркотрафика.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey