четвъртък, 11 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 11.08.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 11.08.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 11.08.2011 10:44:57 UTC

Обновена 11.08.2011 10:44:57 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Заминавам за Сомалия заедно със семейството си” предава коментара на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган относно глада в Африка. Вестникът отбелязва, че Ердоган е припомнил, че в значителна част на континента Африка и главно Сомалия са засегнати от суша и глад и че стотици хиляди души са застрашени от смърт поради глада. Вестникът предава, че Ердоган е казал „Аз и външния министър ще посетим Сомалия заедно със семействата ни. Ще имаме възможността да инспектираме на място положението”. Вестникът сочи, че Ердоган е акцентувал, че глада в Африка е проблем на цялото човечество и че разрешението на въпроса трябва да бъде търсено в тези мащаби”. Вестникът пише, че Ердоган е отбелязал, че както държавните учреждения така и неправителственните организации са се мобилизирали за оказването на помощ на Африка и че помощните кампании за гладуващото население на Африка се водят съвместно от Дирекцията по вероизповеданията, Турската агенцията за сътрудничество и развитие /ТИКА/, Турския червен полумесец и неправителственните организации.

Вестник Стар в новината със заглавие „Есад изтегли танковете от град Хама” предава изявлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган относно срещата на външния министър Ахмет Давутоглу със сирийския държавен глава Бешар Есад в Дамаск. Вестникът съобщава, че Ердоган е казал „Това, което желаем за нас искаме и за съседите ни. Всеки е наясно с усилията, които полагаме от години насам за обезпечаването на регионалния мир”.

Вестник Сабах съобщава, че министърът на околната среда и енергетиката на Швейцария Дорис Лойтхард, която вчера посети министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз е предложила започването на взаимна търговия на еликтричество. Вестникът предава, че Лойтхард е отбелязала, че през зимата потреблението на електрическа енергия в Швейцария нараства поради климатичните условия в страната и е казала дословно „Възползвайки се от това различие можем да започнем взаимна търговия на електрическа енергия. През летния сезон ние ще изнасяме електричество за Турция, тъй като потреблението при вас нараства, а през зимата ще внасяме електрическа енергия от вас”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Бразилските продуценти ще снимат сериали в Кападокия” съобщава, че бразилските продуценти се готвят да снимат сериали и кино филми в Кападокия, в Турция. Вестникът предава, че генералният консул на Турция в Сао Пауло Мустафа Капуджу в речта си на откриването на седмицата на турското кино в град Сао Пауло е казал, че се проявява голям интерес към Кападокия и областта.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че турският национален отбор по футбол е победил в приятелска среща отбора на Естония с резултат 3 на 0. Вестникът пише, че футболистът Арда Туран от Галатасарай е сключил договор с испанския Атлетико Мадрид.

РГТ / turish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey