понеделник, 29 август 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.08.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.08.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 28.08.2011 07:08:01 UTC

Обновена 28.08.2011 07:08:01 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Йени Шафак. В новината озаглавена „Историческа стъпка за малцинствата” вестникът съобщава, че правителството е приело постановление със силата на закон, с което се предвижда на религиозните общности и фондации да бъде върнато недвижимото имущество, което са декларирали през 1936та година. Вестникът отбелязва, че решението е било пбликувано в Държавен Вестник и е влязло в сила преди вечерята ифтар тази вечер, организирана от страна на 162 религиозни фондации и на която ще присъства и премиерът Реджеп Тайип Ердоган. В новината се подчертава, че тази стъпка е много важна от гледна точка на правата на малцинствата в Турция.

Вестник Ватан, в новината озаглавена „Болница на смъртта в Либия” съобщава, че в една изоставена болница в Либия са били открити 120 трупа със завързани очи и ръце. Вестникът пише, че според твърденията, цивилните, между които има и жени и деца, са били екзекутирани по заповед на сина на Муамер Кадафи, Хамис Кадафи. В новината се припомня, че се разпространяват новините, че Кадафи и семейството му са избягали в Алжир.

Вестник Сабах, в новината озаглавена „Кошмарът на Суперсилата” съобщава, че ураганът Ирене, предизвикал страх и паника в САЩ, е достигнал крайбрежието на страната, и че до момента в щата Северна Каролайна са загинали четирима души, между които едно дете, а в щата Вирджиния едно бебе е останало под съборено от урагана дърво. В новината пише, че в 8 щата в САЩ е била обявена тревога висша степен и извънредно положение.

В новината озаглавена „Марица гори” вестник Радикал пише, че в Гърция отново са избухнали горски пожари, като припомня, че през 2007ма година горските пожари бяха станали кошмар за Гърция и бяха загинали 65 души. В новината се отбелязва, че до момента, за изтеклите три дена са изгорели 100 декара горска площ.

Вестник Миллийет, в новина озаглавена „Китай изстреля девета космическа ракета” пише, че в рамките на националната си програма за навигационни спътници, Китай е изстреляла девета космическа ракета с нов спътник на борда си.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey