вторник, 26 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.07.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.07.2011

Новини от турската преса

Изпратена 26.07.2011 10:23:35 UTC

Обновена 26.07.2011 10:29:08 UTC

...Вестник Радикал пише,че Външно министерство на Турция е обявило,че остро порицава решението на Израел за откриване на търг за строителство на повече от 300 нови еврейски жилищни парцела на Западния бряг на река Йордан.В декларацията се подчертава също така,че Турция не признава незаконните стъпки на Израел потъпкващи правилата на международната юрисдикция.

....Вестник Милийет съобщава,че бившият държавен министър Кемал Дервиш,който е включен в 4 членният "мозъчен екип" на гръцкия премиер Йорго Папандреу , е заявил че Гърция трябва да вземе уроци от Турция за да излезе от дълговата криза и за тази цел гръцкото правителство трябва да предприеме мерки за икономии и реформи.

...В новина озаглавена "150 хиляди души се простиха" вестник Милийет съобщава,че на демонстрацията против насилието в памет на жертвите на ултра десният екстремист Андрес Бравек в Норвегия са участвали 150 хиляди души.Дошлите с цветя в ръцете си и сълзи в очите млади и възрастни хопа са почели паметта на убитите.В словото си към присъстващите норвежкият престолонаследник Хаакон е казал,че тази вечер улиците са се изпълнили с обич.

...Вестник Ватан в новината си по тази тема пише,че 17 годишната турска девойка Гизем Доган която е сред жертвите на Брейвик е била активитска в младежките клонове на норвежката политика и е била директор на южнонорвежкия младежки клон на 850 членната Лейбъристка партия.

...Вестник Хабер Тюрк съобщава,че новият закон за политическите партии,който бе обещан от Бешар Есад за да спре протестните демонстрации в Сирия, е бил одобрен от правителството.В новината се сочи,че с този закон ще се даде разрешение за сформиране на други политически партии освен управляващата партия Баас.

....Вестник Сабах пише,че тази година Турция е била посетена от двойно повече арабски туристи и с 2 хиляди Евро разходи на човек те са зарадвали турския туристически сектор.Вестникът сочи,че турските сериали и отменянето на визовия режим с някои арабски държави са допринесли за притока на арабските туристи в Турция,които предпочитали като дестинации след Истанбул и Бурса, Трабзон, Абант, Мармарис, Бодрум и Анталия.

....В новина на спортната страница на вестник Хюрийет се съобщава,че началото на Суперлигата в Турция е отложено за 9 септември и че това решение е било взето в рамките на разследването за манипулации в спорта.

..Вестник Йени Шафак отбелязва,че вчера са били проведени състезанията в 6 дисциплини на Европейските младежки олимпийски игри в Трабзон и че трима турски спортисти в плуването са записали имената си за финалите.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey