неделя, 3 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.07.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.07.2011

Обзор на новините по страниците на неделните турски вестници...

Изпратена 03.07.2011 07:34:10 UTC

Обновена 03.07.2011 07:34:10 UTC

Днешния ни преглед на новините по страниците на турските вестници от неделния ден започваме с вестник Хабер Тюрк. В новината озаглавена „Три условия за мир с Израел” вестникът съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с 3ма американски сенатори. В новината пише, че на срещата американските сенатори са поставили въпроса за влошените отношения между Турция и Израел и са подчертали, че подобряването на тези отношения ще бъде от полза за регионалните интереси както на Турция така и на САЩ. В новината се съобщава, че премиерът Ердоган е изредил условията за подобряването на отношенията-Израел ще се извини, ще изплати обезщетение на близките на убитите по време на нападението на кораба „Мави Мармара” турски граждани и ще вдигне ембаргото наложено на Ивицата Газа.

В новината озаглавена „Кадафи бе изтрит” същият вестник пише, че Турция е прекъснала официално всички свои връзки с либийския лидер Муамер Кадафи, който е обявен от света за персона нон грата и че турският посланик в Триполи Шахинкая е бил отзован в Анкара. В новината се отбелязва, че днес министърът на външните работи Ахмед Давутоглу ще посети Либия и ще разговаря в град Бенгази с лидерите на опозицията.

Вестник Хюррийет, в новината озаглавена „Турция е с ключова роля в Арабската Пролет” пише, че външният министър на Германия Гидо Вестервеле е отбелязал, че ролята и значението на Турция в региона й е нараснал неимоверно, че играе ключова в разрешаването на кризата в Сирия и е изиграла определяща роля в събитията по въпроси засягащи Афганистан, Ирак, Иран, Либия, Тунис и Египет. Вестервеле подчертава, че според Вестервеле Турция и Германия споделят общи регионални интереси.

В новината под заглавието „Войната за 11ти септември отне 225 хиляди жертви” вестник Сабах пише, че по време на продължаващата от десет години насам война с тероризма се е проляла много кръв. Вестникът сочи, че според изследване на университета Броун в САЩ, операциите на САЩ в различните региони на света, започнати след терористичните нападения от 11ти септември 2001ва година са коствали на страната 4 трилиона долара и че са били убити над 225 хиляди цивилни граждани.

Вестник Ватан в новината озаглавена „Камериерката се оказа проститутка” съобщава, че след освобождаването на бившия директор на Международния Валутен Фонд Доминик Щраус-Кан от домашен арест, вестник Ню Йорк Таймз е установил, че камериерката Нафиссату Диалон, която бе обвинила Кан в сексуално посегателство, се е оказала проститутка.

Вестник Йени Шафак е засегнал в новината озаглавена „Исторически финал в баскетбола” днешната финална среща от Европейското първество по баскетбол за жени в Полша, между националните отбори на Турция и Русия. В новината пише, че срещата ще започне в 21 часа и 30 минути и че ако турските феи на баскетбола спечелят европейската титла, ще се класират директно за участие в Олимпийските Игри през 2012та година в Лондон.

Радио "Гласът на Турция" / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey